ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

IPS Calinic interesat să cumpere sediul BCR Rădăuți, imobil aflat de câțiva ani în proprietatea Marelbo. Aurel Bobu a plătit aproape un milion de euro in 2019 pe imobil

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic este  interesat să cumpere sediul BCR Rădăuți . Proprietarul clădiriii este din 2019  producătorul de încălțămite Marelbo, Vicovu de Sus. IPS Calinic are sume uriașe să cumpere imobile dar nu are bani de renovări biserici și mănăstirii. Lăcașurile de cult și compelxurile monahale cerșesc bani de la stat de la CNI, Guvern și primării. 

 

Sediu BCR Rădăuți-un milion de euro în 2019

  Ansamblul de clădiri  este clasificat ca monument istoric, datează din anii ’40 și este format din sediul principal și alte două clădiri, plus un teren de aproximativ 2.000 de metri patrați. ERSTE Group, din care face parte BCR, a vândut încă din  2019 mai multe sedii. Pentru clădirea în care funcționa  BCR Fălticeni a fost  suma de 500.000 de euro, iar pentru clădirea BCR din Câmpulung Moldovenesc Erste Group solicita 450.000 de euro. Tranzacția de la Rădăuți, spun unele surse, ar fi fost încheiată pentru aproximativ un milion de euro. BCR Rădăuți chiar dacă a scos la vânzare sediul sucursalei din Rădăuți, unitatea bancară a rămas în calitate de chiriaș, în clădirea respectivă 

În  ce privește achiziția  firmei patronată de familia Bobu, este vorba de o proprietate formată dintr-o clădire principală, clasificată ca monument istoric, având regim de înălțime S+P+E+Pod și din alte două construcții – o clădire cu regim de înălțime S+P și o clădire cu regim de înălțime parter, având destinația de garaj – și terenul pe care sunt edificate aceste construcții, în suprafață  de aproximativ 2.000 m.p. Clădirea care a aparținut până zilele trecute  Băncii Comerciale Române, membră a ERSTE Group, a fost ridicată la începutul anilor ’40, secolul trecut, având inițial destinația de sucursală a Băncii Naționale a României. În 1990, toate activitățile comerciale ale BNR au fost preluate de nou înființata Bancă Comercială Română (BCR), care a devenit astfel proprietara acestor clădiri. În 2006, banca austriacă Erste Bank  a achiziționat de la Guvernul României pachetul majoritar de acțiuni al BCR.

În ce privește prețul tranzacției de la Rădăuți, unele surse susțin că acesta s-ar cifra la aproximativ un milion de euro, dar trebuie ținut cont de faptul că BCR se află într-un amplu proces de vânzare a sediilor și că pe clădirea în care funcționează acum BCR Fălticeni este cerută suma de 500.000 de euro, iar pentru clădirea BCR din Câmpulung Moldovenesc Erste Group solicită 450.000 de euro. Trebuie menționat faptul că la Câmpulung Moldovenesc este vorba de o clădire identică cu cea din Rădăuți, fiind ridicată în aceeași perioadă și cu același scop în anii 1940.

Contractul de vânzare-cumpărare încheiat zilele trecute între BCR și MARELBO, mai prevede și faptul banca va rămâne în continuare pentru o perioadă de doi ani, în calitate de chiriaș, în sediul de pe strada Unirii din Rădăuți.

Grupul de firme Marelbo a avut o cifră de afaceri de aproximativ 88 de milioane de lei în 2018, înregistrând o creștere de 8% față de 2017. Firma deține la Bivolaria, comuna Vicovu de Sus, una din cele mai mari fabrici de încălțăminte din țară, producând zilnic între 2.700 și 3.000 de perechi de pantofi, plus accesorii din piele naturală, având aproximativ 700 de angajați și zece linii de producție. De asemenea, Marelbo deține peste 50 de magazine proprii în România.