ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Intrări fictive de material lemnos la un operator economic din Mălini

În baza informațiile existente la nivelul Gărzii Forestiere Suceava și la Inspectoratul Județean de Poliție Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – B.I.C.M.A., în perioada iunie 2022 – septembrie 2022, au fost efectuate verificări specifice asupra activității desfășurate de către un operator economic pe raza comunei Mălini, județul Suceava.

Au fost desfășurate activități specifice de analiză și documentare a transporturilor de materiale lemnoase efectuate de către operatorul economic în cauză, în vedere stabilirii trasabilității materialelor lemnoase. Informațiile rezultate, corelate cu datele furnizate de aplicația SUMAL 2.0, cu imaginile generate de camerele video existente pe traseul respectivelor ”transporturi”, cu datele generate de către tahografele digitale aferente mijloacelor de transport utilizate la ”transportul” materialelor lemnoase, indică faptul că în cazul a unui număr de 16 de avize de însoțirea a materialelor lemnoase, în baza cărora s-a tranzacționat un volum de aproape 500 mc, materialele lemnoase nu au circulat fizic.

Potrivit verificărilor  efectuate, reiese faptul că, operatorul economic a expediat și transportat fictiv atât din fondul forestier unde desfășura activități de exploatări forestiere, cât și de la punctul de lucru, locații situate în județul Bacău, către punctul de lucru deținut pe raza comunei Mălini, județul Suceava. La „transportul” materialelor lemnoase au fost utilizate autoturisme, fiind simulate traseele impuse de aplicația SUMAL 2.0.

Fotografiile încărcate în aplicația SUMAL 2.0 aferente acestor avize, au fost efectuate prin fotografierea ecranului unui alt dispozitiv și nu a încărcăturii efective, nerespectând nici condițiile impuse de normele în vigoare, aspecte ce au sporit suspiciunea privind realitatea transportului fizic a acestor materiale lemnoase.

Trasee simulate în aplicația SUMAL 2.0 utilizând ca mijloace de transport autoturisme.

A fost recalculat stocul scriptic aferent punctului de lucru deținut de către operatorul economic în comuna Mălini, prin diminuarea cu cantitățile aferente celor 23 de „transporturi”. În acest fel, a rezultat faptul că operatorul economic a deținut fără proveniență legală în depozitul societății cantitatea de 494,06 mc buștean rășinoase, foioase și tocătură. Echipa de control a procedat la sancționarea operatorului economic și la confiscarea valorică a materialelor lemnoase în cauză, valoarea prejudiciului totalizând 79873 lei.

Acțiunea de control a fost efectuată în colaborare cu lucrătorii specializați pe linia combaterii delictelor silvice din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – B.I.C.M.A. –   Inspectoratul Județean de Poliție Suceava. La instrumentarea cazului a fost solicitat sprijinul specialiștilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Serviciul SUMAL, al specialiștilor din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – I.T. nr. 3 Suceava și a Unităților Administrativ Teritoriale din raza de activitate a entităților verificate, instituții cărora Garda Forestieră le mulțumește pe această cale pentru sprijinul acordat.

Garda Forestieră Suceava va continua verificările privind trasabilitatea materialelor lemnoase transportate pe drumurile publice în vederea prevenirii, identificării și sancționării transporturilor de materiale lemnoase cu încălcarea legislației silvice în vigoare.