Ca o notă, comunitatea științifică tinde să limiteze termenul de „post intermitent” la dietele care restricționează drastic caloriile timp de 2-4 zile pe săptămână (cum ar fi consumul de aproximativ 500 de calorii o dată la două zile sau lipsa de calorii timp de o zi sau două pe săptămână). Pentru posturile zilnice de durată determinată, se preferă termenul de „alimentație cu restricție de timp”. De dragul acestei pagini, termenii vor fi folosiți în mod interschimbabil. Deși 16:8 este un protocol destul de blând în ceea ce privește alimentația cu restricție de timp / postul intermitent, ar putea avea efecte diferite în funcție de vârstă și sex, astfel încât ar fi prudent să lucrați cu un dietetician și/sau cu un medic pentru a vedea cum v-ar putea afecta.
Mâncatul cu restricție de timp este adesea descris ca fiind raportul dintre orele petrecute în care se abține de la mâncare și orele în care este permisă mâncarea.
16:8 este un protocol special de alimentație cu restricție de timp în care persoanele se abțin de la orice aport caloric timp de 16 ore, iar apoi mănâncă liber timp de 8 ore. Alte programe populare includ 18:6, 20:4 și o masă pe zi (OMAD).
Anterior, aceste tipuri de programe de alimentație intrau în categoria „post intermitent”, dar în prezent acest termen se referă în general la programele de alimentație care implică abținerea de la sau scăderea drastică a aportului energetic pentru mai mult de 24 de ore. Alimentația cu restricții de timp poate implica un deficit caloric[6] pentru a pierde în greutate, dar nu este obligatoriu[7].
16:8 este un tip de alimentație cu restricție de timp în care vă abțineți de la mâncare timp de șaisprezece ore, iar apoi mâncați liber în cele opt ore rămase. Acesta poate fi combinat cu un deficit caloric pentru a pierde în greutate, dar nu trebuie să fie.
Care sunt beneficiile regimului 16:8?
Urmarea unui protocol de alimentație cu restricție de timp 16:8 pare a fi un instrument viabil pentru reducerea greutății și a grăsimii corporale, cu și fără restricție calorică. Unele studii au constatat că 16:8 poate reduce în mod preferențial masa de grăsime, în timp ce menajează mușchii, dar sunt încă necesare cercetări suplimentare pentru a confirma acest lucru[8] În cel mai rău caz, aceste dovezi limitate sugerează că acest protocol poate fi la fel de eficient ca și dieta standard și, potențial, mai ușor din punct de vedere psihologic pentru unele persoane.
Alimentația cu restricție de timp 16:8 poate fi mai ușoară din punct de vedere psihologic decât alte tipuri de restricții alimentare. Este posibil să aibă unele beneficii metabolice unice, dar aceste constatări nu sunt la fel de clare.
Este 16:8 sigur? Există efecte secundare?
Perioadele prelungite fără hrană pot fi o provocare pentru unii, ceea ce poate îngreuna aderența, iar unele studii au raportat un anumit grad de greață, amețeli și foame[9] Nu există multe studii de siguranță, dar într-un studiu mic, autorii nu au constatat că 16:8 ar avea un impact negativ asupra imaginii corporale, a alimentației necontrolate sau a simptomelor tulburărilor alimentare[10].
Acestea fiind spuse, postul poate fi contraindicat în cazul unor boli, cum ar fi diabetul de tip 1, sarcina și tulburările alimentare preexistente. Pentru persoanele cu aceste afecțiuni sau cu afecțiuni similare, se justifică discuția cu un medic bine informat.
Deși în aceste studii nu au fost raportate efecte secundare semnificative, unele persoane cu afecțiuni medicale ar putea dori să fie mai prudente.
Cum mai este cunoscut postul intermitent 16:8?
- Rețineți că Postul intermitent 16:8 mai este cunoscut și sub numele de:
Alimentația cu restricții de timp
Mâncare cu restricții de timp
Informații privind dozajul
Disclaimer medical
Alocați pur și simplu o fereastră de 16 ore în zi în care vă veți abține complet de la calorii. Mulți aleg ca fereastra lor să fie de la aproximativ ora 20.00 până la ora 12.00 a zilei următoare, dar este la fel de posibil să mâncați mai devreme în timpul zilei și să vă opriți din mâncat mai devreme.
De fapt, sensibilitatea la insulină (și, prin urmare, răspunsul glicemic general la alimente) tinde să fie mai bună dimineața, așa că a avea o fereastră de masă devreme poate fi preferabilă pentru unele persoane, deși mulți optează pentru a mânca mai târziu în timpul zilei, deoarece este mai propice cu mâncatul social.[1][2][3][4] Respectarea acestor protocoale este de obicei mai ușoară pentru persoanele care au sprijin familial, iar pentru unii practica devine mai ușoară cu timpul.[5]
În general, apa, ceaiul, apa minerală (seltzer) și cafeaua sunt considerate permise pentru a fi consumate în timpul ferestrei de post. În timp ce alte lucruri, cum ar fi guma de mestecat, cetonele exogene, uleiul MCT, suplimentele, oțetul de cidru de mere și îndulcitorii artificiali sunt îndelung dezbătute, o regulă bună este că, dacă produsul are mai mult de 5-10 kcal, atunci ar trebui evitat până la sfârșitul ferestrei de post.
Este simplu: nu consumați nimic, cu excepția apei, cafelei sau ceaiului, timp de 16 ore neîntrerupte, apoi mâncați liber în cele 8 ore rămase.
sursa articol: examine.com