ACTUALITATELOCAL

Inspectorii sanitari veterinari au dat 11 amenzi crescătorilor care vindeau porci pe lângă piaţa din Vereşti

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au desfăşurat mai multe controale împrejurul pieţelor şi oboarelor din judeţul Suceava, anunţă directorul executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc. Astfel, numai duminică, în urma unei acţiuni organizate în  piaţa din Vereşti, aplicate de către aceştia au fost 11 sancţiuni contravenţionale, în  principal în cazul comercializării porcinelor. „Ştim că, pe fondul pestei porcine africane, pieţele şi oboarele din judeţ sunt închise pentru vânzarea animalelor, mai ales pentru cea a porcilor. De aceea, în ultima perioadă am avut acţiuni care s-au soldat cu o serie întreagă de amenzi. De regulă, comercianţii nu au maşini autorizate pentru transport şi documente de însoţire a animalelor,  motiv pentru care îi trimitem acasă” a spus şeful DSVSA Suceava.

 În aceste condiţii, dr. Voloşeniuc recomandă sătenilor să-şi procure purceii din surse sigure, de la crescători din localitate, pe care îi cunosc. Astfel, pot fi evitate cazuri de genul celui de la Fălticeni, în care animalele cumpărate de la un transportator în trecere au dus la izbucnirea unui focar de pestă porcină africană.

„Trebuie ca animalele să fie crotaliate şi să aibă certificat sanitar veterinar. În cazul în care cumpără de la comercianţi care trec prin sat, oamenii trebuie să reţină numărul de înmatriculare al autovehiculului sau detalii legate de persoanele respective” subliniază şeful instituţiei sanitare veterinare sucevene. Pe fondul sezonului de procurare a puilor de păsări de curte de către crescătorii particulari, dr. Mihai Voloşeniuc recomandă, de asemenea, ca achiziţionarea să aibă loc din unităţi sau puncte de desfacere care să fie autorizate în acest sens.

„Atragem atenţia că puii trebuie cumpăraţi numai de la ferme şi persoane autorizate, care pot prezenta certificat sanitar veterinar, astfel încât să nu se ivească surprize neplăcute. Chiar astăzi (ieri, n.a.) am primit o sesizare de la un cetăţean care a cumpărat pui de la o maşină, iar aceştia au murit după aceea. Se pare că acesta a reţinut numărul de înmatriculare şi are date de identificare a comerciantului, iar noi am dispus inspectorului de zonă să facă verificări. Acţiunile de control vor continua, obiectivul fiind acelea de a descuraja acest comerţ aflat la limita legalităţii” a explicat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.