BREAKING NEWSJUSTIȚIE

Inpectorul-șef al ITM Bihor reținut pentru luare de mită

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 octombrie 2023, a suspectei:


RACZ NADIA FLORENTINA
, inspector-şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

Anterior, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu datele de 18 și 20 octombrie 2023, față de inculpatele HRISCU DANIELA VIORICA, FLORUȚA NATALIA MĂRIOARA și BUHAȘ AURICA, inspectori de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 14 februarie 2022 – 17 octombrie 2023, în contextul efectuării unor controale, suspecta Racz Nadia Florentina și celelalte trei inculpate, acționând în echipe diferite, ar fi pretins și primit, în repetate rânduri, de la mai mulți oameni de afaceri diferite sume de bani, cuprinse între 2.000 lei și 4.000 lei.
Sumele de bani respective ar fi fost pretinse și primite de funcționare pentru a nu le aplica oamenilor de afaceri sancțiuni contravenționale, prevăzute de Codul Muncii, pentru diverse nereguli constatate, printre care și pentru “munca la negru” ( “primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați în perioada în care acesta/aceștia are/au contractul individual de muncă suspendat”).

Suspectei și celor trei inculpate li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.