Influenceriţa Laura Charaba povesteşte cum a rămas fără bani după ultima „modă” de înşelătorie. „Am dat click pe link fără să mă gândesc prea mult”
Atenţie când primeşti mesajul Coletul tău nu poate fi livrat pentru că adresa este incompletă! Zeci de români au rămas fără bani din cauza unei noi înşelătorii. Hackerii trimit SMS-uri cu link-uri care duc la un site asemănător cu cel de la Poşta Română. Cine pică în plasă şi plăteşte o taxă modică, oferă, de fapt, datele cardului escrocilor, care golesc imediat contul.
O influenceriţă de beauty, Laura Charaba, a fost una dintre primele destinatare ale mesajelor înşelătoare. Primeşte des colete de la colaboratori şi doar în ultima clipă şi-a dat seama că SMS-ul îi poate aduce o gaură în buget, nu un cadou.
Laura Charaba, influencer: Am dat click pe link fără să mă gândesc prea mult. Arăta exact ca site-ul Poştei Române. Mi-au cerut să completez datele de livrare, le-am completat din păcate. Erau câteva greşeli de exprimare şi mi s-a aprins un beculeţ roşu iar când am intrat la pasul următor unde îmi cerea datele cardului am zis stai un pic că trebuie să analizez mai bine.
Mulţi dintre cei care au primit mesaje înşelătoare nu şi-au dat seama la timp că sunt victimele unei fraude.
„La final îmi spunea că trebuie să mai plătesc 6,5 ron pentru reexpediere. Am pus cardul de salariu pe care aveam peste 5.000 de lei. Au fost făcute două plăţi de 1.178 de lei, echivalentul era de 34.800 de yeni şi unul de 34.811 yeni la Don Quijote, Shinjuku, un magazin de de toate din Tokyo.”
Site-urile înşelătoare seamănă foarte bine cu cel al Poştei Române. Diferenţa majoră este adresa URL.Linkurile către aceste site-uri nici nu au în componenţă, uneori, sintagma „Poşta Română” iar mesajele conţin adesea greşeli gramaticale. Poliţiştii încearcă să îi găsească pe escroci, dar, până atunci, fii atent să nu cazi în plasa lor. Şi, foarte important…
Cosmin Petre, Cyber Security Poşta Română: Noi nu dăm mesaje oamenilor prin care cerem bani de pe card. În niciun caz nu cerem date clienţilor.
Experţii anti-fraudă au primit zeci de sesizări despre asemenea mesaje. Cine crede că este victima unei înşelătorii trebuie să facă reclamaţie la poliţie şi la directoratul naţional de securitate cibernetică.
Mihai Rotariu, DNSC: Este practic ca un joc de-a şoarecele şi pisica. Noi încercăm să dăm cât mai rapid jos astfel de pagini, iar atacatorii încearcă să lanseze altele pentru a-şi continua tentativele de fraudă.
Oamenii sunt uşor de păcălit. Hackerii mizează pe neatenţia lor. Iată dovada!
„Eu am primit acest mesaj şi o să vă rog pe voi să apăsaţi pe link. Al cui e site-ul?
Al Poştei Române.
Vi se pare ceva suspect?
Ah, e trimis de la altcineva sau ceva de genul.
La prima vedere v-aţi fi dat seama?
Nu. Nu, nu ne-am dat seama. Pare bine făcut.”
Mihai Rotariu, DNSC: Nu faceţi în grabă, fiţi vigilenţi şi concentraţi-vă atunci când activaţi în mediul online pe acţiunea pe care o faceţi.
Ca să nu cazi în capcana hackerilor, specialiştii în securitate cibernetică te sfătuiescă să instalezi în smart-phone programe anti-virus şi aplicaţii care pot detecta eventualele pericole online.
sursa:observator.tv