INTERNAȚIONAL

Inegalitatea ucide; OXFAM

Acțiunea fără precedent necesară pentru a combate inegalitatea fără precedent în urma COVID-19

Averea celor mai bogați 10 oameni din lume s-a dublat de la începutul pandemiei. Veniturile a 99% din omenire sunt mai proaste din cauza COVID-19. Extinderea inegalităților economice, de gen și rasiale – precum și inegalitatea care există între țări – ne sfâșie lumea.

Acest lucru nu este o întâmplare, ci o alegere: „violența economică” este săvârșită atunci când se fac alegeri politice structurale în favoarea celor mai bogați și mai puternici oameni. Acest lucru ne dăunează în mod direct tuturor și cel mai mult celor mai săraci oameni, femeilor și fetelor și grupurilor rasiale. Inegalitatea contribuie la moartea a cel puțin o persoană la fiecare patru secunde.

Dar ne putem reproiecta radical economiile pentru a fi centrate pe egalitate. Putem recupera bogăția extremă prin impozitare progresivă; putem investi în măsuri publice puternice și dovedite de combatere a inegalității; și putem schimba cu îndrăzneală puterea în economie și societate. Dacă suntem curajoși și ascultăm mișcările care cer schimbarea, putem crea o economie în care nimeni nu trăiește în sărăcie și nici cu averi miliardare inimaginabile – în care inegalitatea nu mai ucide.

În fiecare zi, inegalitatea contribuie                 
la moartea a cel puțin

Asta înseamnă o persoană în fiecare
patru secunde

sursa articol: www.oxfam.org