EDUCAȚIE

Incotro ne îndreptăm? Retragerea burselor, sală de detenție și notă la purtare la sfârșitul fiecărui modul, noutăți în Statutul Elevului pentru viitorul an școlar

Una dintre noutățile prevăzute în Statutul elevului prevede că cei care încalcă regulile vor putea fi sancționați cu retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor. De asemenea, fiecare școală va avea o sală de detenție pentru elevii care deranjează orele, însă această măsură de sancțiune este o opțiune a profesorului, nu o obligație. Tot începând cu anul școlar 2024-2025, elevii vor primi la sfârșitul fiecărui modul o notă la purtare, prin care se evaluează comportamentul elevului și respectarea regulamentului școlii. Media de la finalul anului școlar se diminuează cu câte un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate/an școlar.

Nou an școlar, noi reguli de respectat pentru elevi și noutăți pentru cadrele didactice. Câteva dintre acestea au fost publicate de Ministerul Educației în cadrul unei postări pe pagina de Facebook a instituției, care anunța că cele două ordine de ministru pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar și a Statutului Elevului au fost transmise spre publicare în Monitorul Oficial al României. Cele două documente vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2024-2025.

Una dintre noutățile prevăzute în Statutul elevului prevede că cei care încalcă regulile vor putea fi sancționați cu retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor. Sancțiunile actualizate în Statutul elevului sunt: observație individuală/mustrare scrisă; retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul; mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ; suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii; preavizul de exmatriculare; exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii; exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii; exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal, arata Obiectiv de Suceava.

Începând de anul școlar viitor, la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută media anuală la purtare cu câte un punct. Elevii sancționați cu suspendare, preaviz de exmatriculare sau exmatriculare cu drept de reînscriere beneficiază de consiliere școlară, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale. A fost menținut dreptul elevilor de a contesta sancțiunile.

Acelați document prevede introducerea sălilor de detenție în unitățile de învățământ din România, în funcție de resursele existente. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele, însă trimiterea elevului în sala de detenție este o opțiune a profesorului, nu o obligație. Sunt vizați de această măsură elevi care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora. În acest caz sunt obligatorii supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui. Pentru respectiva oră, elevului nu i se consemnează absență.

Tot începând cu anul școlar 2024-2025, elevii vor primi la sfârșitul fiecărui modul o notă la purtare, prin care se evaluează comportamentul elevului și respectarea regulamentului școlii. Media de la finalul anului școlar se diminuează cu câte un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate/an școlar.

Reacțiile nu au întârziat să apară imediat ce noutățile au fost transmise de către reprezentanții Ministerului, fiind vizată în special măsura introducerii sălii de detenție. Unii spun că elevii vor deranja orele special ca să fie trimiși în sala de detenție pentru a desfășura orice alt fel de activitate decât ora de curs, mai ales că nu se aleg cu absență, alții susțin că măsurile prevăzute în document nu se pot aplica, că nu există personal care să supravegheze acei elevi. Sunt părinți care susțin că măsuri de sancțiune ar trebui să se aplice și la învățământul primar, unde sunt elevi care manifestă comportamente violente de mici și că trebuie să se intervină încă de la vârste fragede în astfel e cazuri. În privința tăierii burselor, comentariile sunt pentru adoptarea acestei măsuri, pentru că printre beneficiari se regăsesc și elevi cu medii mici, cei care se vor încadra în criteriile pentru bursa de reziliență.

Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar și Statutul Elevului vor fi disponibile pe edu.ro după publicarea în Monitorul Oficial,