ECONOMIC

Încă o lună, încă o inflație în creștere în Europa.

În comunicatul informativ privind inflația pentru luna septembrie, inflația IAPC a crescut cu 82 puncte de bază până la un nivel record de 10,0% (tehnic 9,96%), cu mult peste prognoza mediană de 9,7% și marchează a cincea lună consecutivă în care rezultatul depășește consensul. Înainte de datele privind inflația, fiecare dintre cei 40 de economiști chestionați de Bloomberg a prezis un rezultat record în această lună, patru dintre ei mizând pe 10%.

În timp ce energia și alimentele au fost încă o dată motorul inflației, o măsură de bază care le exclude a depășit și ea estimările, atingând un maxim istoric de 4,8%, peste așteptările de 4,70%, și punând presiune asupra Băncii Centrale Europene pentru a continua să majoreze agresiv ratele dobânzilor.

Iată cifrele cheie pentru luna septembrie:

Zona euro IAPC de bază: 4,79% pe an față de consensul 4,7%, ultimul 4,3%.
Zona euro IAPC principal: 9,96% pe an față de consensul de 9,7%, ultimul 9,14%.
Franța IAPC global: 6,23% față de consens 6,6%, ultimul 6,56%.
Italia IAPC principal: 9,46% față de consensul 9,4%, ultimul 9,11%.


Principalele puncte:

Inflația globală IAPC din zona euro a crescut cu 82 pb în septembrie la 9,96% an/an, peste așteptări. Inflația IAPC de bază, excluzând energia, alimentele, alcoolul și tutunul, a crescut cu 49pb la 4,79% pe an, de asemenea peste așteptări.
Defalcarea pe principalele categorii de cheltuieli a arătat că inflația serviciilor a crescut cu cinci zecimi de punct procentual la 4,3% pe an, iar inflația bunurilor industriale non-energetice a crescut cu 0,5pp la 5,6% pe an. Dintre componentele non-core, inflația energetică a crescut cu 2,2pp la 40,8% pe an, în timp ce inflația alimentelor, alcoolului și tutunului a crescut cu 1,2pp la 11,8% pe an.
Într-un comunicat separat , inflația globală IAPC din Franța a fost de 6,2% pe an în septembrie, sub așteptările consensuale. Comunicatul de presă notează o scădere sezonieră mai accentuată a prețurilor legate de călătorii ca fiind unul dintre factorii care au determinat scăderea inflației în septembrie. În Italia, inflația globală a surprins în sens pozitiv, ajungând la 9,5% pe an, iar comunicatul de presă notează puterea bunurilor non-durabile și semi-durabile și a prețurilor la alimente ca fiind principalii factori de creștere.
Rezultatul real a mascat divergențe considerabile în întreaga regiune euro. În Germania, cea mai mare economie a Europei, creșterea prețurilor a fost mult mai mare decât se aștepta. Sfârșitul reducerilor de vară la transportul public și la carburanți a contribuit la creșterea acolo la 10,9%, cea mai mare rată globală înregistrată în economiile industrializate din Grupul celor șapte de la declanșarea crizei energetice. Italia, Țările de Jos și Belgia au înregistrat, de asemenea, accelerări semnificative. În schimb, creșterea prețurilor a încetinit în mod neașteptat în Franța și a slăbit mult mai mult decât se aștepta în Spania.

Datele privind inflația din Europa s-au dovedit a fi esențiale în impulsionarea impulsului către creșteri mari ale ratelor în lunile anterioare, iar acest rezultat va încuraja probabil apelurile pentru o altă mișcare de amploare la următoarea decizie a BCE din 27 octombrie. În această săptămână, investitorii au început să estimeze o a doua creștere consecutivă de 75 de puncte de bază.

„Următorul pas trebuie să fie în continuare mare, deoarece suntem încă departe de ratele care sunt compatibile cu o inflație de 2%”, a declarat miercuri Martins Kazaks, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat la Vilnius, Lituania, unde creșterea prețurilor a fost de 22,5%. „Eu aș fi de partea a 75 de puncte de bază”.

În timp ce oficialii și-au intensificat agresivitatea cu o mișcare de această amploare pe 8 septembrie, au încercat, de asemenea, să diferențieze experiența zonei euro de cea a SUA, insistând că inflația din propria regiune este mult mai mult determinată de ofertă decât situația prețurilor de consum de peste Atlantic, care este impulsionată de cerere.

Chiar și așa, Bloomberg notează că factorii de decizie politică vor fi nervoși la încă un rezultat record. Boris Vujcic, guvernatorul băncii centrale croate care se va alătura Consiliului guvernatorilor BCE în ianuarie, a avertizat într-un interviu publicat săptămâna aceasta că „atunci când inflația este ridicată, când se apropie de niveluri de două cifre, poate deveni o boală în sine”.

În condițiile în care Rusia privează Europa de aprovizionarea cu gaze și se apropie iarna, factorii de decizie se pregătesc pentru câteva luni și mai dificile. Creșterile de prețuri s-ar putea accelera și mai mult în unele țări, în timp ce recesiunile devin din ce în ce mai probabile.

Cele mai recente previziuni ale OCDE sunt în concordanță cu acest punct de vedere. Luni, oficialii și-au majorat proiecția privind inflația din zona euro pentru anul viitor cu 1,6 puncte procentuale, până la 6,2%, depășind în mod vizibil propriile perspective ale BCE. Câteva ore mai târziu, președintele BCE, Christine Lagarde, a reiterat faptul că oficialii săi văd, de asemenea, pericolul unui rezultat mai ridicat.

„Riscurile la adresa perspectivelor inflației sunt în primul rând în creștere, reflectând în principal posibilitatea unor noi perturbări majore ale aprovizionării cu energie”, a declarat ea în fața legislatorilor. „Ne așteptăm să majorăm în continuare ratele dobânzilor în următoarele ședințe pentru a atenua cererea și pentru a ne proteja împotriva riscului unei schimbări ascendente persistente a așteptărilor privind inflația.”

O piață a forței de muncă relativ restrânsă ar putea intensifica astfel de presiuni. Un raport separat al Eurostat a arătat că șomajul din zona euro s-a menținut la un nivel minim record de 6,6% în luna august.

Privind în perspectivă, Goldman se așteaptă acum ca inflația de bază din zona euro să atingă un vârf de 5,0% pe an în decembrie și se așteaptă ca inflația globală să atingă aproape de un vârf de 11,7% pe an în ianuarie.