SĂNĂTATE

În ziua în care România a renunțat complet la restricții, ONU avertizează că pandemia nu s-a încheiat

Pandemia de COVID nu s-a sfârșit, iar distribuţia de vaccinuri împotriva bolii la nivel mondial rămâne „scandalos de inechitabilă”, a atras atenția miercuri secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, citat de AFP și Agerpres.

Avertismentul oficialului ONU vine în ziua când se împlinesc doi ani de la declanşarea acestei crize sanitare globale. De atunci, au fost confirmate peste 446 de milioane de cazuri și peste 6 milioane de decese asociate COVID. „Bilanţul cel mai tragic al pandemiei a afectat sănătatea şi viaţa a milioane de persoane, cu peste 446 de milioane de cazuri de COVID-19 în lumea întreagă, peste 6 milioane de decese confirmate şi nenumărate alte persoane spitalizate şi afectate de o deteriorare a sănătăţii mintale”, a declarat secretarul general al ONU, într-un comunicat. Potrivit oficialului ONU, ar fi o ”eroare gravă” să credem că pandemia s-a terminat.

Antonio Guterres a adăugat că ”distribuţia de vaccinuri rămâne scandalos de inegală” şi „omenirea nu poate să îşi permită o recrudescenţă pandemică la doi ani după apariţia COVID”

„Companiile farmaceutice produc 1,5 miliarde de doze de vaccinuri pe lună, însă aproape 3 miliarde de persoane aşteaptă încă să primească primul vaccin”, a deplâns secretarul general al ONU. Acesta evocă „un eşec dur” al „deciziilor politice şi bugetare care acordă prioritate sănătăţii locuitorilor din ţările bogate în raport cu sănătatea locuitorilor din ţările sărace”.

Antonio Guterres a avertizat că o astfel de abordare reprezintă „o reţetă pentru mai multe variante virale, mai multe lockdown-uri şi mai multă tristeţe şi sacrificiu în fiecare ţară” și a lansat un apel pentru a încheia „odată pentru totdeauna acest capitol trist din istoria umanităţii”.

România a renunțat la toate restricțiile România a ieşit astăzi, 9 martie, din starea de alertă, ceea ce înseamnă că nicio restricție anti-COVID nu va mai fi valabilă, după cum a anunțat ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

 

sursa libertatea.ro