SĂNĂTATE

În România este nevoie de campanii de informare privind donarea de celule stem şi de sânge, susţin autorităţile

În România este nevoie de campanii de informare privind donarea de celule stem şi de sânge, susţin autorităţile, românii fiind cu 20 % mai puţin interesaţi decât locuitorii din alte state.

În Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari sunt înscrişi puţin peste 80.000 de români, în condiţiile în care Germania are 9 000.000 de donatori voluntari, afirmă ministrul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: Cred că trebuie să avem oportunitatea să facem cunoscută mai mult această procedură, care se referă la înscrierea într-un registrul naţional al potenţialilor donatori, care să asigure. accesul pacienţilor din România care au diverse cancere de sânge, la transplant de celule stem în cazul în care există compatibilitate.

Reporter: Adriana Turea – Pacienţii români care au avut nevoie de transplant de celule stem, cei mai mulţi au fost compatibili cu donatori din alte ţări. Directorul general al Registrului, Aurora Dragomirişteanu explică de ce este bine să se înscrie în registru.

Aurora Dragomirişteanu: Diversitatea etnică şi particularităţile din anumite zone geografice fac ca găsirea într-un timp relativ scurt a unui donator compatibil să fie dificilă sau imposibilă.

Reporter: Informaţii despre cum vă puteţi înscrie în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice puteţi afla accesând www.registru-celule-stem.ro