INTERNAȚIONAL

În majoritatea țărilor, democrația este o realizare recentă. Dictatura este departe de a fi o amintire îndepărtată.

Cât de vechi sunt democrațiile din întreaga lume?

Pentru unii tineri care trăiesc în democrații, autoritarismul poate părea o parte demult uitată din istoria țării lor. Atât timp cât își pot aminti, concetățenii lor au avut dreptul de a-și exprima opiniile și de a se organiza liber, partidele politice au concurat în alegeri semnificative, iar legislativul și instanțele au verificat acțiunile guvernelor lor.

Dar aceste experiențe nu sunt reprezentative. Aproximativ jumătate din toate țările nu sunt democrații; și aproape toate țările care sunt democratice sunt mai tinere de o viață. Acest lucru înseamnă că, pentru majoritatea oamenilor, viața sub autoritarism este fie experiența lor actuală, fie își pot aminti o perioadă în care a fost.

Cum putem măsura vârsta democrațiilor?
Pentru a înțelege mai bine cât de bătrâne sunt democrațiile din întreaga lume, putem folosi clasificarea Regimuri ale lumii (RoW) realizată de politologii Anna Lührmann, Marcus Tannenberg și Staffan Lindberg. Clasificarea utilizează date din proiectul Varieties of Democracy (V-Dem) și face distincția între două tipuri de democrații: democrațiile electorale și democrațiile liberale.

În democrațiile electorale, cetățenii au dreptul de a participa la alegeri semnificative, libere și corecte, multipartite. Democrațiile liberale merg mai departe: cetățenii au drepturi individuale și ale minorităților, egalitate în fața legii, iar acțiunile executivului sunt constrânse de legislativ și de instanțe.

Deși folosim clasificarea RoW și datele V-Dem, extindem anii și țările acoperite și perfecționăm regulile de codificare. Această postare detaliază modul în care sunt măsurate democrațiile, ce modificări am făcut și ce deficiențe și puncte forte are măsurarea.

Pentru a calcula vârsta democrației electorale sau liberale într-o țară, numărăm numărul de ani de când au fost acordate drepturile democratice respective. Dacă cetățenii pierd din nou aceste drepturi, vârsta democrației sale este readusă la zero.

Luăm în considerare atât vârsta democrației electorale, cât și cea a democrației liberale, deoarece oamenii au înțelesuri diferite cu privire la ceea ce înseamnă democrație, iar clasificarea țărilor ca fiind democratice sau nedemocratice poate fi uneori oarecum arbitrară.1

Puțin peste jumătate dintre țări sunt astăzi democrații
Harta interactivă arată cât de veche era democrația electorală în fiecare țară în 2020. Diagrama cu bare însumează numărul de țări în funcție de vârstă.

Pe baza acestor date, observăm că doar o mică majoritate a țărilor erau democrații în 2020. Din cele 179 de țări pentru care sunt disponibile date, 92 au organizat alegeri semnificative, libere și corecte și multipartite.

Acest lucru înseamnă că, pentru persoanele care trăiesc în celelalte 87 de țări, guvernarea autoritară nu este deloc o amintire, ci experiența lor actuală.

Pentru a explora modul în care vârstele democrațiilor și frecvența acestora s-au schimbat de-a lungul timpului, puteți trage cursorul de timp de sub diagrame până în 1789, când nicio țară nu era democratică.

 

 

sursa articol: ourworldindata.org