SĂNĂTATE

Implant folosit in premiera pentru sectia ortopedica a Spitalului Judetean, pentru o interventie chirurgicala complexa asociat cu folosirea de alogrefa osoasa

         In data de 25.11.2022, o echipa a sectiei de Ortopedie a Spitalului Judetean Suceava a realizat o interventie chirurgicala complexa care a constat in reconstructia – artrodeza a gleznei drepte si folosirea de alogrefa morcelata osoasa pentru umplerea unui defect osos restant, importata de la banca de tesuturi de la Spitalul Colentina Bucuresti,

Pacienta de 44 de ani a fost victima unui accident prin cadere de la inaltime in luna mai 2021, soldat cu o fractura cominutiva, cu distructie ososasa severa, deschisa, de pilon tibial, redusa si fixata chirurgical in urgenta cu placi autoblocante din titan.

„ Evolutia a fost trenanta, grevata de suprainfectie si necroza osoasa masiva. S-a efectuat tratament antibiotic tintit pe sensibilitatea microbiologica, avand colaborare permanenta cu dr. Cristina Nicolae, medic primar boli infectioase. Etapa a doua a constat in asanarea infectiei si extragerea materialului de osteosinteza, fiind efectuata in luna septembrie 2022. Se constata absenta intraoperatorie a consolidarii, cu prezenta de necroza osoasa si fibroza secundara. Se practica cura pseudartrozei cu extragerea tesutului osteo-fibros necrozat, lasand un defect osos sever. S-a practicat fixarea externa a gleznei, tratament antibiotic prelungit, cu evolutie favorabila, scaderea probelor inflamatorii si asanarea infectiei. Se decide interventia chirurgicala finala, de reconstructie-artrodeza a gleznei, folosind un implant in premiera in sectia noastra, respectiv tija blocata retrograda de tibie cu insertie calcaneana.

De asemenea, s-a decis, in scopul umplerii defectului restant de tibie, folosirea de alogrefa morcelata osoasa, importata de la banca de tesuturi, cu sprijinul d-nului dr. Andrei Nica, caruia ii multumim.

Evolutia postoperatorie a pacientei a fost favorabila, cu cicatrizare normala si absenta fenomenelor inflamatorii si infectioase, pacienta fiind monitorizata periodic la 72 de ore, clinic si paraclinic, in colaborare cu sectia de boli infectioase.

Particularitatea deosebita a acestui caz este reprezentata de complexitatea si durata tratamentului medico-chirurgical, cu implicare multidisciplinara, la o pacienta de varsta medie, activa, la care s-a reusit atat asanarea focarului infectios cat si rezolvarea simultana a doua leziuni grave si anume: defectul major osos ca urmare a neconsolidarii cat si degenerescenta articulara posttraumatica severa ( artroza de glezna dreapta). Aceste doua tehnici combinate ( de stabilizare si grefare), asigura evolutia spre consolidare rapida a focarului, pacienta putandu-si relua in siguranta activitatea fizica si mersul, intr-un interval de timp mai scurt decat in cazul aplicarii altor tehnici de tratament.

Pacienta s-a externat la 7 zile postoperator, cu imobilizarea gleznei pentru 6 saptamani, urmand a relua mersul cu sprijin dupa bilanturi clinice si imagistice periodice, probabil dupa 10-12 saptamani postoperator.” – dr. Razvan Codrin Bandac medic primar ortoped, sef sectie Ortopedie a Spitalului Judetean Suceava.

Echipa operatorie a fost formata din : dr. Razvan Codrin Bandac, dr. Rares Voinea, medici primari ortopezi, dr. Cristina Molie medic rezident ortopedie pediatrica, dr. Dorin Stanescu, medic primar ATI, echipa de asistenti medicali formata din Corina Boiculesei si Robert Rusu.

Interventia a durat aproximativ 4 ore si a fost efectuata cu rahianestezie.