GENERAL

Iazul de la Granicesti, abandonat de autoritati. Barajul a fost realizat in 1973 si asigura irigatiile pentru 800 de hectare

Lasat de izbeliste de autoritati. Barajul de la Granicesti a fost realizat in anul 1973  in cadrul unor lucrari ample de atenuare a undelor de viitura din amonte care au caracter toren]ial puternic. Iazul cu o suprafaţă  dec circa 60 de hectare  a devenit istorie după inundaţiile din iunie 2010. 

Aflat în administrarea  Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) din România, iazul avea 610de hectare la cote normale şi 90  de hectare când era aproape de supraplin, Considerat extrem de important, barajul este abandonat la fel  ca sutele de investitii ajunse ruina. 

 

Primaria Granicesti nu poate investi pentru ca nu le apartine iar  ANIF că s-au făcut demersurile necesare pentru refacerea barajului.
Un prim proiect privind refacerea iazului distrus in 2010 in urma inundatiilor ar fi fost avizat in 2011  de  catreComisia Tehnico-Economica din cadrul  Ministerului Agriculturii si Dezvolt\rii Rurale, valoarea investiitiei fiind de 39 de miliarde lei vechi.

Intr-o adrea\ trimisa Primariei comunei, semnata  de ministrul Valeriu Tabara se arata la acea vreme ca  se derula  procedura de  achizitie  publica  de proiectare si executie  a lucrarilor.    Incepand cu  anul 2006 , ANIF a primit bani  razlet  si putini si mare lucru in  ce priveste imbunatarirea  fondului funciar si combaterea eroziunii solului. ANIF a tot facut demersuri si totul a ramas la faza de proiecte si promisiuni.

Iazul  are  o capacitate de 1,8  milioane de metri cubi . In 2010  la viitura, a avut o capacitate de aproape 4 milioane de metri cubi.  Inainte de furia naturii din acel an,  iazul a fost ravnit de mai mul]i localnici care aveau teren sub luciul de apei dar  care erau rasplatiti in peste.