BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Henry Kissinger, fost secretar de stat și unul dintre cei mai influenți oameni din politica externă a SUA, a murit. Avea 100 de ani și a spus că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii în schimbul păcii cu Rusia

Kissinger (foto) a încetat din viață miercuri, la locuința sa din Connecticut, potrivit unui comunicat al firmei sale de consultanță, Kissinger Associates.

Născut la 27 mai 1923, la Furth, în Germania, Kissinger, de origine evreiască, a fugit de persecuția naziștilor și a ajuns în Statele Unite în 1938.

„Aproximativ jumătate dintre oamenii cu care am fost la școală și 13 membri ai propriei mele familii au murit în lagărele de concentrare”, a spus odată Kissinger în legătură cu acest episod.

El a devenit american naturalizat în 1943 și a servit în cel de-al Doilea Război Mondial, apoi și-a obținut licența în științe politice și, ulterior, doctoratul la Universitatea Harvard.

Henry Kissinger a primit, cu scandal, Premiul Nobel pentru Pace în 1973

Kissinger a oferit consultanță Departamentului de Stat și Departamentului Apărării, înainte de a fi numit consilier pe probleme de securitate națională și, apoi, secretar de stat al președintelui Richard Nixon.

În 1973, la ceremonia de depunere a jurământului de către Kissinger, președintele Nixon a subliniat faptul că „pentru prima dată în istoria SUA, un cetățean naturalizat devine secretar de stat al Statelor Unite”.

Numele lui Henry Kissinger a fost sinonim cu politica externă a SUA în anii ’70 din secolul trecut.

A primit Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuția la încheierea implicării Statelor Unite în războiul din Vietnam, implicare în urma căreia au fost uciși aproape 60.000 de militari americani.

De asemenea, este considerat drept promotorul „diplomației secrete” care l-a ajutat pe președintele Nixon să deschidă China către Statele Unite și Occident, aspect evidențiat de vizita președintelui american în statul comunist, în 1972.

Kissinger a fost, blamat, pe de altă parte, pentru politica de bombardare a Cambodgiei în timpul războiului din Vietnam, care a dus la apariția regimului genocidar al khmerilor roșii, dar și pentru sprijinirea, de către SUA, a unei lovituri de stat împotriva guvernului din Chile.

Secretarul de stat american a primit în 1973 Premiul Nobel pentru Pace împreună cu omologul său nord-vietnamez, Le Duc Tho, pentru acordurile de pace de la Paris din acel an. Invocând absența unei păci reale în Vietnam, Tho a refuzat să accepte premiul, iar doi membri ai Comitetului Nobel au demisionat în semn de protest față de controversata decizie.

Henry Kissinger, promotorul destinderii în relațiile SUA cu fosta Uniune Sovietică

„Pentru mine, tragedia Vietnamului a însemnat diviziunile care au apărut în Statele Unite și care au făcut, în cele din urmă, imposibilă obținerea unui rezultat compatibil cu sacrificiile făcute”, a declarat fostul diplomat în 2005, în emisiunea lui Wolf Blitzer de la CNN.

În Orientul Mijlociu, Kissinger a acționat pentru a separa forțele israeliene și arabe după războiul de Yom Kippur, din 1973.

Abordarea sa, de destindere a relațiilor dintre SUA și Uniunea Sovietică, a ghidat în mare măsură poziția SUA până în epoca Reagan și a contribuit la reducerea  tensiunilor și la mai multe acorduri de control în materie de armament.

Rămas activ în planul consultanței politice până la o vârstă foarte înaintată, fostul secretar de stat și-a atras numeroase critici când a sugerat, anul trecut, că Ucraina ar trebui să cedeze o parte din teritoriu Rusiei pentru a se ajunge la un acord de pace.

Comentariile lui Kissinger au venit la aproximativ trei luni după ce forțele ruse au invadat Ucraina.

 

Fostul diplomat lasă în urmă o soție, Nancy, în vârstă de 89 de ani, doi copii din prima căsătorie, Elizabeth și David, și cinci nepoți.