Pe harta publicată de RiseProject.ro apar patru cazuri în județul Suceava. Este vorba despre o mărturie culeasă de la o fostă elevă din Fundu Moldovei, acum în vârstă de de 20 de ani, care reclamă comportamentul unui profesor de matematică, pensionar, pentru folosirea de porecle precum ”păsărică”, ”iepuraș”, ”pisicuță”, ”păpușă” sau altele asemănătoare, atingeri nedorite, ciupituri, mângâieri, îmbrățișări inconfortabile. Al doilea caz este mărturisit de o fostă elevă, acum în vârstă de 21 de ani, din Băișești, care reclamă un profesor de școală gimnazială pentru aluzii cu caracter sexual, insulte, glume obscene sau bancuri cu tentă sexuală, atingeri nedorite, ciupituri, mângâieri, îmbrățișări inconfortabile. O altă mărturie culeasă de jurnaliști aparține unei martore de sex feminin, din Fălticeni, care reclamă comportamentul unui profesor de liceu: atingeri nedorite, ciupituri, mângâieri, îmbrățișări inconfortabile. Singurul caz prezentat pe Harta abuzului care face obiectul unui dosar penal care a ajuns să fie judecat în instanță este cel al profesorului de muzică și biologie, de 59 de ani, de la Școala Gimnazială Todirești.
Jurnaliștii de la RiseProject.ro au realizat o hartă care cuprinde cazurile de profesori abuzatori din școlile și universitățile din România care au ajuns pe masa unui judecător între anii 2017-2023, dar și cazurile apărute în aceeași perioadă în presă, care, de cele mai multe ori, nu au fost cercetate nici de școala unde s-a petrecut abuzul, nici de poliție. Potrivit informațiilor adunate de aceștia, majoritatea profesorilor în cauză încă predau.
RiseProject.ro descrie harta ca fiind ”cea mai mare vizualizare de date făcută până acum în România pe tema abuzului în școli: ea adună cazurile înregistrate în ultimii ani de profesori care și-au hărțuit și abuzat sexual elevii sau studenții într-o instituție de învățământ din țară. Această hartă nu este completă”. 268 de cazuri apar pe hartă la momentul actual, dar aceasta va fi actualizată periodic, după cum au punctat jurnaliștii. Datele sunt completate cu peste 150 de cazuri semnalate prin formularul online al proiectului Catedra de abuz, în cadrul căruia, timp de doi ani, jurnaliștii au primit mărturii de la eleve, elevi, studente și studenți din toată țara despre abuzuri petrecute la meditații, în săli de sport, în mașina profesorilor, de la școli de țară până la cele mai prestigioase universități din România. Multe s-au întâmplat la începutul anilor 2000, iar victimele au reușit abia acum, la maturitate, să-și adune forțele și să vorbească despre ce-au pățit când erau eleve sau studente, conform RiseProject.ro.
Pe Harta abuzului apar patru cazuri în județul Suceava, trei dintre ele fiind sesizate prin formularul Catedra de Abuz. Este vorba despre o mărturie culeasă de RISE de la o fostă elevă din Fundu Moldovei, acum în vârstă de de 20 de ani, care reclamă comportamentul unui profesor de matematică, pensionar, pentru folosirea de porecle precum ”păsărică”, ”iepuraș”, ”pisicuță”, ”păpușă” sau altele asemănătoare, atingeri nedorite, ciupituri, mângâieri, îmbrățișări inconfortabile. Al doilea caz este mărturisit de o fostă elevă, acum în vârstă de 21 de ani, din Băișești, care reclamă un profesor de școală gimnazială pentru aluzii cu caracter sexual, insulte, glume obscene sau bancuri cu tentă sexuală, atingeri nedorite, ciupituri, mângâieri, îmbrățișări inconfortabile. O altă mărturie culeasă de jurnaliști aparține unei martore de sex feminin, din Fălticeni, care reclamă comportamentul unui profesor de liceu: atingeri nedorite, ciupituri, mângâieri, îmbrățișări inconfortabile. Jurnaliștii RiseProject.ro vin cu precizarea că volumul mare de mărturii primite nu a permis echipei mici a proiectului să investigheze fiecare caz în parte, pe care le-au publicat cu această mențiune, deoarece le consideră relevante pentru a arăta amploarea fenomenului. Aceste trei cazuri sunt fără condamnare, fiind mărturisite de elevele în cauză după mai mulți ani de la absolvirea școlii. Singurul caz prezentat pe Harta abuzului și hărțuirii în școli care face obiectul unui dosar penal care a ajuns să fie judecat în instanță este cel al profesorului de muzică și biologie, de 59 de ani, de la Școala Gimnazială Todirești, din anul 2022, judecat pentru agresiunea sexuală a unei eleve de 14 ani. Profesorul ar fi forțat-o pe elevă să se ridice din bancă, ar fi dansat cu ea și i-ar fi pus mâna pe fund de mai multe ori, iar victima l-ar fi înregistrat în timp ce îi făcea avansuri sexuale. În acest caz instanța urmează să se pronunțe.
Vârstele profesorilor reclamați variază între 21 și 80 de ani. Cei mai mulți dintre aceștia predau Educație Fizică, Matematică și Istorie
Dintre cele 268 de cazuri indexate, numai 45 au fost dezbătute într-o sală de judecată și doar 25 dintre acestea s-au finalizat cu condamnări pentru profesorii abuzatori. Alte 58 de cazuri nu au fost dezbătute într-o sală de judecată, dar au ajuns în presă.
Majoritatea victimelor sunt minore, iar peste 180 de profesori reclamați sunt cadre didactice care predau la clasele primare, gimnaziale și în ciclul liceal. Cele mai multe cazuri au fost raportate în București (70), urmat de județele Cluj, Iași, Maramureș și Galați, cu 11-12 cazuri fiecare.
Cea mai mică victimă avea 7 ani la momentul abuzului. Anchetatorii au descoperit că profesorul mai abuzase alte eleve minore la altă școală unde predase.
Vârstele profesorilor reclamați variază între 21 și 80 de ani. În ceea ce privește materiile predate de aceștia, cei mai mulți abuzatori predau Educație Fizică (42), urmată de Matematică (23) și Istorie (12).
De cele mai multe, ori abuzatorii au fost bărbați, iar victimele au fost fete și femei, însă au existat și câteva cazuri în care victimele au fost băieți și bărbați și trei cazuri în care abuzul a fost comis de o femeie. Abuzurile s-au întâmplat atât online, cât și offline, în casa profesorului, în sala de clasă sau chiar în mașina profesorului. Elevele/elevii și studentele/studenții au fost atinse de profesorii lor în zonele intime, li s-a cerut sex sau poze nud, au fost hărțuite, șantajate, uneori chiar violate și sechestrate.
În timpul documentării, jurnaliștii RiseProject.ro au urmărit și modul în care instanța se raportează la incidentele de abuz, concluzionând că dintr-un total de 25 de cazuri în care s-a emis o decizie de condamnare, 17 s-au finalizat cu pedepse cu suspendare și doar în 8 cazuri pedeapsa a fost cu executare.