POLITIC

Haaretz: România se gândește să cumpere sistemul Iron Dome al Israelului

Haaretz: România se gândește să cumpere sistemul Iron Dome al Israelului

România dorește să achiziționeze sistemul de apărare antirachetă Iron Dome din Israel, a relatat Haaretz, citând surse familiare cu vizita ministrului român al Apărării, Vasile Dîncu, în Israel săptămâna trecută. Cotidianul a precizat că, astfel, România ar deveni prima țară din UE care ar cumpăra acest sistem.

Alte țări europene, precum Finlanda, Slovacia și Cehia, au achiziționat doar componenta radar a sistemului.

Ministerul român al Apărării a declarat pentru News.ro că programul „Sistem integrat de armament SHORAD/VSHORAD” este în curs de evaluare și că nu a fost luată încă nicio decizie privind achiziția. HORAD/VSHORAD sunt rachetele folosite de sistemul Iron Dome.

Sistemul Iron Dome este proiectat să intercepteze și să distrugă rachete cu rază scurtă de acțiune și obuze de artilerie trase de la distanțe cuprinse între 4 și 70 de kilometri, fiind pregătit ținând cont de amenințările specifice Israelului. Însă Israelul nu a reușit să comercializeze sistemul, vânzând doar două sisteme armatei americane pentru 373 milioane de dolari, potrivit cotidianului israelian Haaretz. Se crede că americanii nu sunt interesați de mai multe.

Israelul a investit aproximativ 232 de milioane de dolari în dezvoltarea sistemului Dome – doar o fracțiune din cât au investit Statele Unite. Din 2011 până în 2021, Statele Unite au contribuit cu un total de 1,6 mld USD la sistemul de apărare Iron Dome, cu încă 1 mld USD aprobat de Congresul SUA în 2022.

Costurile de dezvoltare s-au ridicat la aproximativ 4 mld. dolari, incluzând contribuția israelianului Rafael Advanced Defense Systems și a americanului Raytheon.