ACTUALITATEBREAKING NEWSNAȚIONALULTIMA ORĂ

Guvernul PSD-PNL vine padurile Romsilva unor noi companii. Statul vinde ce mai avea România

Guvernul vrea să schimbe legislația regiilor autonome și să transfere toate activităţile comerciale ale acestora unor societăţi pe acţiuni sau SRL-uri înființate special în acest scop. Regia Națională a Pădurilor (RNP- Romsilva) se opune proiectului, potrivit declarațiilor lui Daniel Nicolăescu, directorului general al acestei regii, care vinde anual lemne de miliarde de lei.

Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri – proprietate publică a statului, adică circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.

Bugetul pe 2022 al Romsilva prevede venituri din exploatare de 2,8 miliarde de lei. Cifra de afaceri pe 2021 s-a ridicat la aproape 2,3 miliarde de lei.

Anul trecut Romsilva a vândut în total lemn de 1,971 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei lemn pe picior.

Valoarea masei lemnoase fasonate vândute direct populației de Romsilva s-a ridicat în 2021 la aproape 300 de milioane de lei, pentru mai mult de 1,6 milioane de metri cubi, din care peste un milion a fost lemnul de foc, iar restul lemn pentru construcții.

Regia Națională a Pădurilor se opune proiectului

Regia Națională a Pădurilor (RNP- Romsilva) se opune proiectului, potrivit declarațiilor lui Daniel Nicolăescu, directorului general al acestei regii, care vinde anual lemne de miliarde de lei.

„În mare parte, nu am fost de acord cu anumite prevederi din ordonanţă (proiectul inițiat de Guvern, n.r.), respectiv cu acele prevederi care se referă ca activităţile economice ale regiilor să fie realizate prin societăţi comerciale, fie SRL-uri, fie societăţi pe acţiuni”, a declarat Daniel Nicolăescu, citat de Agerpres.

Federația Silva: „Totul va fi vândut pe sume infime și va ajunge în proprietatea unor grupuri de interese”

Despre proiectul de lege, inițiat în data de 14 decembrie 2022 și aprobat, în viteză, pe 19 decembrie, Federația Sindicatelor Silva a emis un comunicat.

„Apreciem că, prin această modificare legislativă, pădurile României sunt în pericol de a ajunge să fie administrate și exploatate de societăți pe acțiuni sau de S.R.L-uri. După înființarea acestor societăți, cel mai probabil statul le va lista la bursă, iar marii actori interesați de păduri și de lemnul românesc, vor deveni acționari principali (în general firmele cu capital străin care prelucrează lemn în România și au deja o poziție dominantă față de operatorii economici autohtoni). Astfel, lemnul românesc și pădurea publică de stat, singura resursă pe care astăzi România o mai deține în patrimoniul public, va încăpea, cu girul Guvernului, pe mâinile grupurilor de interese care, cel mai probabil, urmăresc acest lucru de mult timp, inclusiv prin forțarea reorganizării Romsilva, ca angajament în PNRR, într-un moment în care această regie funcționează la parametri optimi, cu rezultate economice de excepție. Prin adoptarea acestei Legi, Statul român face o greșeală capitală, iar interesul național este efectiv călcat în picioare, în condițiile în care pădurile sunt incluse în legea siguranței naționale (Legea nr. 51/1991) conform căreia, orice acţiuni sau inacţiuni care lezează interesele economice strategice ale României, constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României. (…)

Astfel, în ajunul Crăciunului, Guvernul României dă o lovitură de grație tuturor regiilor autonome din această țară și, totodată, o lovitură decisivă Regiei Naționale a Pădurilor -Romsilva, celor 3,1 milioane ha de păduri proprietate publică de stat dar și celor peste 15.000 de salariați care vor fi afectați de această măsură aberantă. Concluzia noastră, ca parteneri sociali, este că, după aprobarea acestui proiect de lege, va urma un val de „privatizări de succes” în România, totul va fi vândut pe sume infime și va ajunge în proprietatea unor grupuri de interese care fac diverse jocuri economice și politice la nivel european și mondial, iar resursele țării vor intra în folosința și exploatarea acestora, vor fi desființate mii de locuri de muncă, iar lucrătorii noștri vor fi nevoiți să ia calea pribegiei prin Europa, alături de celelalte milioane de români, accentuând și mai mult depopularea acestei țări și criza forței de muncă autohtone. Crăciun Liniștit Guvernului României!”.

Ce spune Liderul Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”

Silviu Geană, liderul Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, susține că Romsilva este în pericol și trage un semnal de alarmă cu privire la inițiativa Guvernului.

„Regia Națională a Pădurilor – Romsilva în pericol!
Federația Sindicatelor Silva, organizație sindicală și profesională reprezentativă pentru sectorul silvic din România, având peste 15.000 de membri care lucrează în zona de administrare a pădurilor din România, trage un semnal de alarmă cu privire la inițiativa Guvernului de a reorganiza majoritatea regiilor autonome existente, prin divizarea activităților de serviciu public de activitățile comerciale.
Conform Proiectului de lege adoptat în data de 19 decembrie 2022 de Guvernul României, care vizează modificarea și completarea O.U.G nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, toate activitățile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate în societăți pe acțiuni sau societăți cu răspundere limitată, într-un interval de cel mult trei ani de la data adoptării modificării legislative.
Una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct este Regia Națională a Pădurilor-Romsilva și, implicit, cele 3,1 milioane ha păduri pe care statul român le mai are încă în proprietate”, a scris Silviu Geană.

Guvernul României pune pe tavă unor grupuri de interese milioane de hectare de păduri

Silviu Geană a spus că guvernul României este pe cale să pună pe tavă unor grupuri de interese milioane de hectare de păduri de stat, „singura bogăție și singura resursă regenerabilă pe care această țară o mai are și a cărei valoare este una inestimabilă”.

„Noi am avut puncte de vedere pe care le-am transmis și noi și Regia Națională a Pădurilor Romsilva, dar și alte organizații, puncte de vedere care au fost comunicate atât Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, cât și secretariatului general al Guvernului, dar și primului ministru, prin care solicitam în mod oficial să nu dea curs unui unui astfel de proiect de lege care nu face nimic altceva decât va pune pe chituci pădurile proprietate publică a statului și va da o lovitură decisivă atât Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, cât și multor alte regii ale statului pe care statul român încă le mai le mai deține.

Pentru că tot ce înseamnă activități comerciale, așa cum prevede legea, se vor reorganiza și vor trece către societăți pe acțiuni și către societăți cu răspundere limitată. Cel mai probabil, statul român, în foamea de bani, le va lista la bursă și acțiunile vor fi vândute”, a declarat Silviu Geană