ACTUALITATENAȚIONALULTIMA ORĂ

Incep promisiunile pentru romanii din Diaspora. Guvernul promite până la 40.000€ românilor din străinătate pentru a se întoarce în țară

Românii din străinătate nu se prea înghesuie la programul Start-Up Nation, prin care statul le promite ajutoare de câte 40.000 de euro, să se întoarcă în România, să facă afaceri aici, iar acum Ministerul Antreprenoriatului și Turismului recurge la niște filmulețe cu personaje în straie populare.

În clipul de promovare a programului Start-Up Nation Diaspora, personajele sunt în straie populare şi se ocupă cu diverse meşteşuguri.

Din 19 iulie până vineri, 5 august 2022, la ora transmiterii acestei știri, la fondurile rezervate celor din Diaspora în cadrul Start-Up Nation 2022 erau depuse 108 dosare. Dacă toate ar fi eligibile și ar solicita suma maximă, de 200.000 de lei, atunci ar acoperi un buget total de 21,6 milioane de lei, puțin peste bugetul deja alocat.

Pentru Pilonul II – Diaspora este alocat un buget de 20,031 milioane lei, în prezent. Aceștia sunt bani puși în bugetul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului sub formă de credite bugetare, adică fonduri gata de plată.

Numai că Ministerul Antreprenoriatului și Turismului cere la rectificarea bugetară, acum în pregătire, un  buget total de până la 200 milioane lei pentru Pilonul II-Diaspora. Suplimentarea până la acest plafon ar urma să fie efectuată prin credite de angajament, care permit semnarea contractelor de finanțare cu beneficiarii care se vor califica la granturi. Pentru plăți, guvernul va trebui să aloce apoi credite bugetare, fie printr-o nouă rectificare de buget, fie prin bugetul de stat pe anul 2023.

„Bugetul total pentru Pilonul II Start-up Nation Diaspora este de 20.031.000 lei. Obiectivul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT), instituție care gestionează și implementează programul, este de a finanța 1.000 de beneficiari” – precizează MAT, vineri, într-un comunicat oficial.

Premierul Ciucă a spus că este de acord cu majorarea de buget la Start-Up Nation, dar în funcție și de numărul de solicitări care se depun, iar acum vedem că „diasporenii” nu se prea înghesuie să revină în România să facă afaceri aici nici cu promisiune acelor 40.000 de euro de la stat.

„România este acasă! Aici putem clădi împreună un prezent și un viitor tot mai prosper, atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri. Sunt multe oportunități de care puteți profita! Una dintre ele este programul Start-Up Nation, care are în premieră un pilon dedicat diasporei. Concret, veți putea accesa o finanțare nerambursabilă de până la 200.000 lei pentru a vă deschide propria afacere în țară! România vă așteaptă!”, susține și ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu, în comunicatul de vineri.

sursa:startupcafe.ro