INTERNAȚIONAL

Guvernul olandez va investi până la 3,5 miliarde euro în achiziții militare

Guvernul olandez va investi până la 3,5 miliarde de euro (3,44 miliarde de dolari) în achiziții militare, a anunțat Ministerul Apărării, într-o schimbare de politică în urma invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit Reuters.

După ani de reducere a cheltuielilor, armata olandeză va achiziționa între 2023 și 2026 un sistem de artilerie cu rachete și 10 tunuri obuzier pentru o sumă de până la 1 miliard de euro.

De asemenea, Olanda va achiziționa un sistem mobil de apărare aeriană pentru până la 2,5 miliarde de euro, a scris ministrul adjunct al apărării, Christophe van der Maat, într-o scrisoare adresată parlamentului.

„Războiul de pe continentul european subliniază necesitatea de a putea acționa în toate părțile spectrului de violență”, a spus el.

Olanda nu a mai avut artilerie cu rachete din 2004, când reducerile din bugetul apărării au dus la vânzarea sistemului către Finlanda.

Noul sistem mobil de apărare antiaeriană este menit să îmbunătățească apărarea împotriva amenințărilor din partea elicopterelor, avioanelor, dronelor și rachetelor de croazieră inamice, a declarat Van der Maat.

Invazia din 24 februarie, pe care Rusia o numește o „operațiune militară specială”, a stârnit temeri în materie de securitate în rândul altor țări NATO. Polonia urmează să cumpere sisteme de artilerie cu rachete din Coreea de Sud.

Guvernul olandez a declarat în iunie că va investi mai mult în armată, astfel încât bugetul său de apărare să atingă ținta NATO de minimum 2% din PIB. În îndeplinirea acestui obiectiv, cheltuielile olandeze vor fi de 2,03% în 2024 și de 2,01% în 2025.