administratie

Guvernul Bolojan a adoptat primele tăieri de la bugetari. OUG care reduce sporul de antenă, aprobată

Guvernul s-a reunit în şedinţă luni, la ora 16:00, la Palatul Victoria. Pe ordinea de zi s-a aflat ordonanţa privind sporurile. Potrivit OUG, sporul pentru condiții vătămătoare se plafonează la 300 de lei brut. Anterior adoptării ordonanței, sporul era de 15% din salariu, dar fără să depășească 1.500 de lei brut. Măsura ar urma să se aplice începând cu data de 1 iulie 2025 și se aplică până la data de 31 decembrie 2026.

O altă măsură prevăzută de acest proiect de OUG este reducerea numărului de zile de concediu de odihnă suplimentar între 3-5 zile lucrătoare, față de 3-10 zile lucrătoare în prezent.„Executivul a decis, prin ordonanța de urgență aprobată în ședința de astăzi, limitarea sporului acordat în sectorul public pentru activitatea în condiții periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă respectiv.De asemenea, concediul de odihnă suplimentar, acordat pentru prestarea de munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori activitate în locuri de muncă în care există astfel de condiții, va avea o durată cuprinsă între 3-5 zile lucrătoare.

Aceste măsuri au fost luate din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum pentru corectarea deficitului bugetar excesiv.

Măsurile intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025 și se aplică până la data de 31 decembrie 2026”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Guvern.Patronatele au avizat favorabil luni proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind personalul plătit din fonduri publice, sindicatele au votat nefavorabil, iar reprezentanţii societăţii civile au votat favorabil cu observaţii.Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice a fost inclus, vinerea trecută, pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului în primă lectură. Guvernul a discutat vineri, în primă lectură, acest proiect de OUG care prevede plafonarea sporului pentru condiții de muncă vătămătoare sau periculoase până la 300 lei, pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice.

În prezent, acest spor este de până la 15% din salariul de bază pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice, dar nu mai mult de 1.500 de lei brut lunar.