CORONAVIRUSULTIMA ORĂ

Guvernul a decis NOI reguli: 3 doze de vaccin la intrarea în țară – Certificatul COVID, schimbat pentru români

Guvernul a schimbat din nou regulile privind certificatul verde. Românii care se întorc în țară din alte state din UE trebuie să aibă doza a treia de vaccin, dacă au trecut mai mult de 9 luni de la a doua doză. Guvernul a dat undă verde modificării. Schimbări majore sunt și pentru controversatul formular de intrare în țară. Toate precizările au fost făcute vineri seară de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adriana Pistol.

Potrivit modificărilor luate de Guvern, în țară, a fost prelungit certificatul COVID și pentru cei cu 2 doze de vaccin, pentru accesul la evenimente sau în mall-uri. Pentru intrarea în țară, rămâne condiția cu 3 doze de vaccin, dar se poate trece frontiera si cu test COVID sau cu dovada trecerii prin boală.

CÂND E VALABIL CERTIFICATUL VERDE

La intrarea în țară:

– doar cu 3 doze (dacă au trecut 9 luni de la a doua doză)
– test negativ
– dovada trecerii recente prin boală

Secretarul de stat Adriana Pistol a anunțat, vineri seară, modificările legate de certificatul digital european, făcute de Guvern.

„Există o decizie care aduce modificari la implementarea certificatului digital, în sensul in care sunt acceptate acele certificate de vaccinare care, pentru persoanele cu dozele cu schema completă, adică 1 doză sau 2 doze (depinde de vaccinul administrat – n.red.), valabilitatea certificatelor e definita la 270 de zile, adica 9 luni. S-a implementat cu ocazia modificării ordonanței inițiale, a certificatului european pe teritoriul României.

La trecerea prin vamă (în țară – n.red.), o persoană va trebui să prezinte unul din certificatele europene, dacă vine din statele UE, care constă din:

– test RT-PCR valabil 72 de ore;
– certificat pentru trecere prin boală în urmă cu maximum 180 de zile;
– certificat de vaccinare, cu schema primară de vaccinare (1-2 doze de vaccin), valabil 270 de zile. Pentru cei cu doza booster nu s-a stabilit încă valabilitatea la nivelul UE. Noi am stabilit o valabilitate pana la 31 decembrie 2022, urmând ca această valabilitate să fie modificată în funcție de decizia finala a Comisiei Europene”, a declarat Adriana Pistol, vineri seară, la Ministerul Sănătății.