ACTUALITATENAȚIONAL

Guvernul a aprobat majorarea salariilor pentru profesori, chiar dacă oferta a fost refuzată | Negocierile au luat sfârşit. Sindicaliştii continuă greva

Guvernul a adoptat OUG prin care vor fi crescute salariile angajaților din Educație, în ciuda protestelor sindicaliștilor. Executivul nu a ținut cont nici de avizul negativ tranmis de Consiliul Legislativ.

 „Negocierile s-au încheiat. Acesta este mesajul pe care îl transmitem public”, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la briefing-ul de presă susținut după ședința Executivului.

„În legătură cu aceste solicitări, din dispoziția prim-ministrului, începând de azi ministrul Marius Budăi va intensifica dialogul cu sindicatele din educație pe tema grilei de salarizare, iar doamna ministru al Educației, Ligia Deca, va continua discuțiile cu reprezentanții sindicatelor pentru contractul colectiv de muncă”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, înainte de a-i da cuvântul ministrului Muncii.

Acesta a vorbit despre Ordonanță de Urgență care prevede creșterea salariilor cu 1.000 lei brut lunar, pentru personalul didactic, și cu 400 de lei brut lunar pentru personalul nedidactic din educație.

„Coaliția și domnul prim-ministru vom continua discuțiile cu sindicatele pentru noua grilă de salarizare, bineînțeles cu sindicatele din educație în primul rând, după care urmează celelalte sindicate. Sper ca astăzi, simbolic de 1 iunie, să închidem această perioadă prin care am trecut, copiii să se poată întoarce la școală și părinții să fie liniștiți”, a afirmat Budăi.

Sindicaliştii anunţă că greva continuă

„Ieri am avut ședințe cu lideri din țară și din București pentru a stabili care este limita minimă de negociere cu Guvernul României, iar mesajul rezultat este categoric: grila de salarizare stabilită cu Ministerul Educației să fie aplicată în integralitate din această lună.

Acesta este mesajul colegilor mei, voi ține în permanență aproape de ei, au întotdeauna dreptate și, drept urmare, sub această limită nu avem ce discuta.

Colegii mei sunt cei care vor hotărî mai departe cum vor proceda. Ei au semnat pentru intrarea în această acțiune de protest, ei sunt singurii în măsură să renunțe la această formă de protest”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicale din Educație (FSE) „Spiru Haret”.

El a mai afirmat că, în opinia sa, ultima ofertă a Guvernului e „mai semnificativă”, dar „din păcate, pe fondul nemulțumirilor legitime ale colegilor noștri, așteptările lor au devenit mai mari”.
Nistor a precizat apoi că greva continuă.

La rândul său, Simion Hăncescu, liderul FSLI, a susținut că lucrurile nu sunt schimbate faţă de ziua precedentă.

„Lucrurile nu sunt schimbate faţă de ziua de ieri. Mandatul pe care l-am primit este acela de a respinge oferta. Nu ştiu ce a făcut Guvernul, se pare a dat Ordonanţa. Premierul ne-a invitat la noi discuţii, probabil legate de întreaga listă de revendicări. (…) Marţi vor veni oamenii la şcoală, vor analiza lucrurile şi ei sunt cei care vor decide, nu noi liderii. Oamenii sunt cei care sunt suverani”, a subliniat Hăncescu.