CRYPTO

Guvernatorul Băncii Centrale a Indiei: Crypto este o „mare amenințare” la adresa stabilității financiare

Guvernatorul băncii centrale a Indiei, Shaktikanta Das, și-a reiterat poziția fermă față de cripto, confirmând totodată progresele înregistrate în direcția unei rupee digitale.

Guvernatorul Reserve Bank of India, Shaktikanta Das, a declarat joi că criptomonedele private „reprezintă o mare amenințare la adresa stabilității noastre macroeconomice și a stabilității financiare”.

Das a adăugat că investitorii în criptomonede ar trebui „să țină cont de faptul că criptomonedele nu au o valoare de bază – nici măcar o lalea”.

Comentariile guvernatorului vin la o săptămână după ce ministrul de finanțe al țării, Nirmala Sitharaman, a anunțat un impozit de 30% pe veniturile din criptomonede, fără scutiri sau deduceri.

Potrivit noii legislații, investitorii care își depun declarațiile fiscale nu vor putea să demonstreze pierderi datorate prăbușirii prețurilor sau furturilor pentru a compensa impozitul pe profit.

Planurile CBDC din India
Sitharaman a anunțat, de asemenea, că Reserve Bank of India (RBI) va introduce o monedă digitală a băncii centrale (CBDC) bazată pe blockchain, care va lua forma unei rupii digitale, în următorul exercițiu financiar.

Joi, Das a reafirmat angajamentul RBI față de rupia digitală, dar nu a reușit să ofere detalii suplimentare cu privire la momentul în care va avea loc implementarea.

„Facem progrese în ceea ce privește CBDC după ce am examinat cu atenție, cu prudență, deoarece există riscuri”, a declarat el. „Cel mai mare risc este legat de securitatea cibernetică și de posibilitatea contrafacerii. Ar trebui să prevenim neapărat acest lucru”.

sursa articol: decrypt.com