Șeful Inspectoratului Școlar Maramureș, Mihai Cosmin Pop, le-a cerut directorilor de școli din județ să suspende contractele de muncă ale profesorilor aflați în grevă generală. Profesorii greviști sunt „strânși cu ușa” de către inspectoratele școlare, care cer suspendarea contractelor de muncă pentru aceștia.
„Stimați colegi, directori! Vă rugăm să operați în programul REVISAL suspendarea contractele de muncă pentru colegii care au ales să intre în grevă generală, conform prevederilor legale, cu termen de finalizare 24.05.2023. Dacă secretarul unității de învățământ este în grevă, veți solicita datele de conectare și veți opera personal în REVISAL”, a cerut Mihai Cosmin Pop, inspector școlar general, printr-un mesaj scris, relatează defapt.ro
Liderii FSLI și FSE Spiru Haret afirmă, într-o adresă trimisă către organizațiile din teritoriu, că este practic imposibil să se opereze corect în REVISAL suspendarea contractelor individuale de muncă pe durata grevei.
Argumentele sindicaliștilor:
1) Legea nr. 367/2022 are caracter special în raport cu Codul muncii, astfel încât pe durata grevei operează suspendarea de drept a contractului individual de muncă, în conformitate cu dispozițiile art. 160 alin. (1) din legea nr. 367/2022, coroborate cu cele ale art. 50 lit. i) din Legea nr. 53/2003 – greva fiind unul dintre cazurile „expres prevăzute de lege”, despre care face vorbire inclusiv textul citat de minister.
2) Fiind o suspendare de drept (deci, prin efectul legii), NU se emit decizii de suspendare a contractelor individuale de muncă.
3) Obligația înregistrării în REVISAL a suspendării contractului individual de muncă revine, într-adevăr, angajatorului, dar, în absența unei dispoziții legale exprese referitoare la momentul în care se înregistrează în REVISAL suspendarea contractului individual de muncă pe durata grevei și având în vedere dispozițiile art. 4 alin. (1) lit. e) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaților, suspendarea de drept pe durata grevei poate fi operată astăzi pentru ziua următoare.
Însă, angajatorul trebuie să analizeze cum ar putea să procedeze la o asemenea înregistrare, în condițiile în care nu se știe cu exactitate dacă salariații care astăzi se află în grevă, se vor afla și mâine, cu atât mai mult cu cât, salariații pot renunța, în scris, la grevă (potrivit art. 153 din Legea nr. 367/2022) sau pot să intre în grevă (potrivit art. 156 din același act normativ).
În fapt, este practic imposibil să se opereze corect în REVISAL suspendarea contractului individual de muncă pe durata grevei, deoarece este aproape imposibil de determinat cât timp un salariat va participa la grevă.
Totodată, dacă persoana abilitată să opereze în REVISAL este în grevă, nu are cine să facă înregistrările.
4) În situația în care s-a procedat la înregistrarea în REVISAL a suspendării contractului individual de muncă, începând cu ziua următoare, iar ulterior salariatul a notificat în scris renunțarea la grevă începând cu ziua următoare sau doar pentru ziua următoare, atunci va trebui procedat la corectarea erorii din REVISAL, potrivit art. 4 alin. (6) din H.G. nr. 905/2017.