ECONOMIC

Goldman Sachs Group Inc. și JPMorgan Chase & Co. au cumpărat în ultimele zile obligațiuni ale companiilor depreciate legate de Rusia;

Pe măsură ce SUA și aliații înăspresc sancțiunile împotriva Rusiei și blochează cererea investitorilor pentru activele sale, unele părți ale Wall Street profită de oportunitatea de cumpărare pe care o creează.
Goldman Sachs Group Inc. și JPMorgan Chase & Co. au cumpărat în ultimele zile obligațiuni ale companiilor depreciate legate de Rusia, în timp ce fondurile speculative specializate în cumpărarea de credite ieftine caută să se încarce cu active, potrivit unor persoane care au cunoștință despre tranzacțiile private.
Băncile adună în mod obișnuit datorii pentru că așa le-au cerut clienții sau pentru că se așteaptă să găsească cumpărători pregătiți.
Găsirea unor modalități de a paria pe titlurile de valoare aflate în dificultate este o activitate standard pe Wall Street. Dar a face acest lucru în urma invaziei condamnate pe scară largă a Rusiei în Ucraina aduce riscuri unice. Liderii mondiali încearcă să pedepsească unele companii rusești și să taie țara din sistemul financiar global, iar orice firmă percepută ca lucrând împotriva acestor interese se confruntă cu potențiale daune de reputație, spun observatorii pieței.
„Întregul scop al sancțiunilor este de a-i face pe ei și instrumentele lor de neatins”, a declarat Athanassios Diplas, un trader veteran de instrumente derivate care a lucrat la Goldman Sachs în timpul crizei financiare rusești din 1998. „Nu am nicio problemă în a mă uita la oportunitățile de arbitraj în situații dificile, ca în 1998. Dar acest lucru este diferit”.
Cu siguranță, sancțiunile impuse Rusiei nu au interzis în mod categoric tranzacționarea activelor.
Goldman Sachs solicită în principal datorii corporative de la companii precum Evraz Plc, Gazprom PJSC și Căile Ferate Ruse, care ajung la scadență în următorii doi ani, și a făcut oferte pentru obligațiuni suverane rusești, au declarat persoanele menționate.
Achizițiile efectuate de bănci subliniază o fațetă a culturii de lungă durată a Wall Street-ului: Birourile de tranzacționare sunt orientate spre găsirea de active subevaluate sau evaluate greșit, iar activitățile lor nu reflectă neapărat viziunea mai largă a firmei lor față de o clasă de active sau o națiune.
Reprezentanții Goldman Sachs și JPMorgan au refuzat să comenteze.

sursa articol: archive.ph