ECONOMIC

Goldman aruncă prosopul: Reduce ținta de preț a S&P la 3.600… avertizează asupra prăbușirii în recesiune până la 3.150

La mai puțin de o săptămână după ce Goldman și-a redus prognoza privind PIB-ul pentru 2022 la stagnare (adică o creștere de 0%), lăsând să se înțeleagă că se anunță o recesiune.
… și la doar două zile după ce a fost relatat că strategul șef al Goldman pentru acțiuni, David Kostin, a lansat un balon de încercare, spunând clienților că, deși are încă o țintă de preț de 4300 la sfârșitul anului pentru S&P500, el a văzut indicele larg prăbușindu-se până la 2.900 în cazul unei recesiuni,  imediat după ce BLS descoperă „greșelile” pe care le făcuse în modelul său de muncă și le rectifică, trimițând SUA într-o recesiune brutală, așteptați-vă ca Goldman să reducă obiectivul său optimist de preț de 4 300 la unul la sau sub 3 000, deoarece o recesiune devine acum scenariul de bază al băncii”, peste noapte Goldman a făcut exact acest lucru și, deși încă nu a redus la 3, 000 – la urma urmei, o recesiune nu este încă scenariul de bază al băncii, dar va fi în câteva săptămâni – David Kostin, care s-a înșelat amarnic în legătură cu aproape orice în ultimul an (prognoza sa inițială de sfârșit de an 2022 a fost de 5.100 stabilită în noiembrie anul trecut), tocmai și-a redus ținta S&P de sfârșit de an de la 4.300 la 3.600, ceea ce nu este doar cu aproape 20% mai puțin, ci și sub prețul actual al pieței!

În orice caz, deoarece complexul de rate s-a schimbat ulterior în mod dramatic, strategul Goldman spune acum că „scenariul de rate mai mari ale dobânzii pe care îl încorporăm acum în modelul nostru de evaluare susține un P/E de 15x (față de prognoza anterioară de 18x) și implică o țintă de sfârșit de an (3 luni) pentru S&P 500 de 3600 (-5%) și previziuni la 6 luni și 12 luni de 3600 (-5%) și 4000 (+6%)”.

Câteva detalii suplimentare din raportul Goldman:

Evaluările acțiunilor au urmărit îndeaproape ratele reale ale dobânzilor până de curând. Randamentele reale au urcat de la 0,4% la 1,3% în ultima lună și ar putea ajunge la 1,5% până la sfârșitul anului. Pentru context, randamentele reale erau negative cu 1% la începutul anului, când indicele S&P 500 a atins un maxim istoric de 4800 și se tranzacționa la un P/E de 21x. Cel mai strâns decalaj de randament dintre acțiuni și rate de la pandemie încoace înclină și mai mult balanța riscurilor în jos.

În mod indicativ, acesta este un grafic pe care l-am prezentat frecvent în ultimele săptămâni, iar aici este cea mai recentă întruchipare. Inutil să mai spunem că sugerează că ne așteaptă mult mai multă durere:

Oricum, să revenim la raportul Goldman care, privind în perspectivă, spune că „perspectivele sunt neobișnuit de întunecate” și că majoritatea clienților băncii se așteaptă la o aterizare dură:

Traiectoria viitoare a inflației, a creșterii economice, a ratelor dobânzilor, a câștigurilor și a evaluărilor este mai schimbătoare decât de obicei, cu o distribuție mai largă a rezultatelor potențiale. Pe baza discuțiilor cu clienții noștri, majoritatea investitorilor în acțiuni au adoptat punctul de vedere conform căruia un scenariu de aterizare forțată este inevitabil și se concentrează asupra momentului, magnitudinii și duratei unei potențiale recesiuni și asupra strategiilor de investiții pentru această perspectivă.