SPORTULTIMA ORĂ

Gianina van Groningen, drumul către medalia olimpică și inspirația unei generații în canotaj: „Cel mai greu moment a fost când a decedat mama mea la o lună după Jocurile Olimpice de la Tokyo,,

Gianina van Groningen , fosta Beleagă, din Gura Humorului, a devenit un nume emblematic în canotajul românesc și internațional, mai ales după performanța sa remarcabilă la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Acolo, împreună cu Ionela Cozmiuc, au obținut medalia de argint în Finala A a probei feminine de dublu vâsle, categorie uşoară. Gianina van Groningen a oferit un interviu pentru Replica în care a vorbit despre ce înseamnă canotajul pentru ea, dar și despre munca în echipă, care este crucială în canotaj.

În perioada 30-31 august, pe plaja Reyna, are loc Campionatul Național de Canotaj pe Mare (Juniori, Seniori și Masters). Astfel, vineri, 30 august a.c., a fost organizată o conferință de presă la care au fost prezenți și sportivi medaliați la Jocurile Olimpice, și anume Roxana Anghel, Marian Enache și Gianina van Groningen.

Geanina van Groningen împreună cu Ionela Cozmiuc au obținut argintul la proba de dublu vâsle, categorie ușoară, la Jocurile Olimpice de la Paris. Aceasta a oferit un interviu reporterilor Replica, în care a vorbit despre ce înseamnă canotajul pentru ea. „Prima zi în care am început acest sport a însemnat drumul care mi-a schimbat viața, care m-a făcut cine sunt acum. Nu doar rezultatele sunt ceea ce mă reprezintă ci și valorile pe care le-am dobândit făcând acest sport. Canotajul înseamnă o parte din Geanina care a parcurs un drum nu ușor, dar cu rezultate foarte frumoase, cu lucruri cu care mă încarc în fiecare zi”.

În continuare aceasta a relatat faptul că în spatele unei medalii olimpice se află multe alte persoane, nu doar cele două din canoe. „Această medalie nu se obține singură. Doar eu și Ionela am fost văzute în barcă, însă în spate sunt multe persoane care ne-au ajutat să ajungem în punctul respectiv”, a adăugat olimpica.

Cât despre sacrificiile făcute pentru a ajunge la această performanță, Geanina van Groningen a susținut că nu le numește în acest fel pentru că iubește canotajul. „Sacrificii sunt, însă eu nu le numesc sacrificii pentru că eu am ales să fac asta. Este stilul de viață pe care eu mi l-am asumat. Am avut o pauză de un an. Cu 2 luni înainte de cununia civilă am decis să mă reîntorc și el a rămas să pregătească nunta. A fost cumva un sacrificiu dar mai mult din partea lui. Am avut noroc că m-a susținut”.

Cea mai grea perioadă a fost când i-a decedat mama

Totuși, una dintre cele mai dificile perioade din viață a fost atunci când mama sa a decedat. Olimpica a relatat că acest lucru s-a întâmplat după Jocurile Olimpice din Tokyo, care au avut loc în anul 2021, și a fost foarte greu pentru sportivă să se adune. „Cel mai greu moment a fost când a decedat mama mea la o lună după Jocurile Olimpice de la Tokyo. A fost un punct de cotitură și am avut nevoie de ceva timp să mă readun. Dar sportul implică astfel de așa-zise sacrificii. Eu mi le-am asumat și de asta le și văd altfel”.

Cât de mult contează munca în echipă la canotaj? Potrivit sportivei, este crucială. „Echipa este foarte importantă. Este crucială. Pentru a ajunge să obții o medalie, să faci o cursă perfectă în proba de grup este nevoie de 50-50. Este importantă munca în echipă atât noi în barcă, cât și cea cu antrenorul, staff-ul medical. Nu poți să obții un astfel de rezultat singură. Este nevoie și de experiență din spate cu colegul, să știi când colegul tău nu mai poate și cumva să compensezi”, a încheiat olimpica.

Gianina Van Groningen reprezintă o poveste de succes în sportul românesc, dar și un exemplu de perseverență, ambiție și dedicare pentru tinerii din întreaga lume. Medalia obținută la Jocurile Olimpice din 2024 este doar începutul unei cariere pline de promisiuni și realizări.

Print Friendly, PDF & Email