POLITIC

Gheorghe Șoldan, deputat PSD: “Legea achizițiilor publice, adoptată de Camera Deputaților, este despre accelerarea ritmului dezvoltării comunităților locale”

Modificările la legile achizițiilor publice, la care sunt unul dintre inițiatori,alături de mai mulți colegi parlamentari din coaliția de guvernare, au fost adoptate în Parlament. Legea va fi trimisă spre promulgare la Președintele României, urmând ca apoi să fie aplicată.
Legea adoptată de Camera Deputaților este despre accelerarea ritmului dezvoltării comunităților locale, care va fi resimțită de fiecare român. Prin
creșterea pragurilor privind valoarea achizițiilor publice directe, proiecte care acum sunt blocate, vor fi reluate de îndată. Noi proiecte vor fi demarate mult mai curând decât până acum, prin simplificarea procedurilor.
Într-un stat de drept, legea este motor și pentru dezvoltarea locală. Îmi doresc ca de acum înainte să nu mai vedem șantiere blocate ani la rând, bani aruncați pe lucrări de mântuială, ori lucrări blocate din cauza prețurilor crescute la materiale sau execuție.
Modificările efectuate în legislația referitoare la achizițiile publice asigură acum
un cadru normativ suplu, clar, previzibil și rezolvă blocajele din prezent.
 • Câteva dintre cele mai importante modificări se referă la:
  – creșterea pragurilor pentru achizițiile directe – pentru produse sau servicii în
  cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 270.120
  lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA,
  este mai mică de 900.400 lei;
  – ajustarea prețurilor contractelor în cazul în care piața este afectată de anumite
  evenimente care cresc ori diminuează indicii de preț relevanți;
  – modul de stabilire a ofertei celei mai avantajoase;
  – reducerea termenelor de evaluare a ofertelor, astfel încât procedurile să fie
  finalizate într-un termen rezonabil;
  – limitarea susţinerii terţului în procedura simplificată.
  Creșterea pragurilor pentru achizițiile publice directe, în limitele prevăzute de Directiva Europeană, va impulsiona accesarea fondurilor europene, implementarea PNRR, pentru realizarea proiectelor de care este atât de multă nevoie pentru ca România să prospere.
  Le urez reprezentanților autorităților publice locale spor la treabă și să realizeze cât mai mult din ceea ce și-au propus, pentru a ridica nivelul de trai în localitățile pe care le administrează.
  Gheorghe ȘOLDAN
  Deputat PSD Suceava