SĂNĂTATEULTIMA ORĂ

Gheorghe Flutur: Noul Spital de Oncologie va fi recepționat în octombrie

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, împreună cu dr. Alexandru Calancea, managerul Spitalului Clinic Județean Suceava, a fost ieri, pe șantierul viitorului Spital de Oncologie.

”S-a lucrat într-un ritm foarte, foarte bun, 80% din lucrare este finalizată. Octombrie este termenul de finalizare, de recepție. Practic, vom dubla numărul de paturi, de la 43 în pavilionul actual, la 86. E o clădire cu patru etaje, aproape 5.000 mp construiți, iar acum se lucrează la anvelopare și la placare. În cadrul noului spital vor fi și camere pentru aparținători, ambulatoriu pentru aceste situații și, practic, ”aerisim” la Oncologie toate spațiile, așa cum așteaptă pacienții”, a declarat Gheorghe Flutur.

Acesta a mulțumit managerului Calancea și echipei sale, reamintind că acum se lucrează la proiectul de anvelopare a Spitalului. ”Este un proiect de 13 milioane de euro la spitalul nou. De asemenea, au dat drumul la proiectul de 3,5 milioane de euro pentru combaterea nosocomialelor și la proiectul ATI bebeluși, un proiect de  peste 1.000.000 euro. Dacă adunăm numai acestea, sunt proiecte în jur de 20 de milioane de euro astăzi în derulare la Spital. Felicit conducerea, deci să poată să aduceți banii europeni, plus 10 milioane de euro finanțați de la Consiliul Județean Suceava pentru acest spital de oncologie”, a  spus președintele Consiliului Județean Suceava.

Și dr. Alexandru Calancea, managerul Spitalului Clinic Județean,  s-a arătat foarte mulțumit de felul cum decurg lucrările la noul  pavilion de Oncologie. ”Termenul de finalizare a lucrărilor este octombrie  2024 și e un lucru foarte bun, pentru că venim în întâmpinarea pacienților oncologici. Din păcate, sunt solicitări din ce în ce mai multe, nu doar din județ, și din regiunea Moldovei vin către noi, pentru că noi avem astăzi aproape toate metodele de diagnosticare, tratament și urmărirea acestor pacienți”, a spus dr. Calancea.

Acesta a menționat că în vechea secție de Oncologie, în imediata perioadă vor fi amenajate ”două lucruri foarte importante pentru acești pacienți”.

”Pe de o parte, este vorba de screening-ul bolilor oncologice, și aici vorbim de depistarea foarte precoce și vorbim de investigațiile pe care le facem pacienților predispuși la a avea această patologie, iar pe de altă parte vom aduce, cu susținerea Consiliului Județean, o investiție la fel de curajoasă. Vom fi al 4-lea centru din țară unde vom trata modern cancerul. Vorbim de tratamentul cu radio-izotop, deci aceasta va fi întrebuințarea vechiului pavilion”, a explicat dr. Calancea.

Referindu-se la lucrările de la clădirea spitalului nou, acesta a arătat că sunt  în plină desfășurare lucrările de  anvelopare a spitalului, ”un proiect foarte mare, îndrăzneț”.

Sperăm ca economia la energie electrică, căldură, gaz, să fie de aproximativ 50%. Asta înseamnă aproximativ 70.000 euro pe lună, bani care vor fi redirecționați către îngrijirea și tratamentul pacienților. De asemenea, dăm drumul imediat la proiectul privind nosocomialele, dar și la dotarea neonatului pentru copii. Sunt lucruri foarte bune care se întâmplă la Suceava. Suntem încrezători că vom duce cu bine la capăt toate lucrurile și așa vom face, în echipă”, a încheiat dr. Alexandru Calancea.