Astazi a avut loc Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților sub conducerea IPS Calinic. La reuniune alaturi de arhiepiscopul Sucevei s-au aflat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, Gheorghe Alexandru Moldovan, Prefectul Județului Suceava, și Gheorghe Șoldan, Președinte al Consiliului Județean Suceava. reprezentanții Cancelariei și Administrației Eparhiale, membrii de drept ai comisiilor Adunării Eparhiale, dar și membrii onorifici, reprezentanți ai instituțiilor publice.
Marele absent a fost fostul senatorul PNL Gheorghe Flutur care s-ar afla in Austria. Pe ordinea de zi s-a aflat aprobarea raportului anual de către membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Evaluarea întregii activități a eparhiei în anul 2024 a avut loc într-o zi cu un dublu simbolism pentru Biserica lui Hristos, prăznuirea liturgică a doi ierarhi contemporani, care au jucat un rol important în perioada creștinismului primar. Sfântul Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului, a fost unul dintre cei mai mari teologi ai secolului al IV-lea, model al unei desăvârșite demnități, remarcându-se ca un arhiereu care nu a abdicat niciodată de la principiile creștine și care a modelat prin scrierile sale nenumărate generații. Deși biografia celui de-al doilea ierarh este foarte puțin cunoscută, cuvintele Sfântului Vasile cel Mare, legat printr-o sfântă prietenie de smeritul Grigorie de Nazianz sunt edificatoare, descriindu-l pe Sfântul Bretanion, Episcopul Tomisului, „mlădiță cu care patria mamă (Capadocia, n.n.) se poate mândri pe drept, deoarece a reușit în luptele pentru credință, arătându-se o bună moștenire a părinților”.
Adunarea eparhială a fost așezată dintru început sub semnul rugăciunii, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și consilierii și inspectorii eparhiali, precum și membrii forului bisericesc, clerici și mireni, fiind prezenți la slujba de Te-Deum săvârșită în paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” sub protia Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar. Prin ierurgia care a urmat Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra credincioșilor din cuprinsul eparhiei și pentru toate lucrările împlinite în anul care s-a încheiat. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de arhid. Ilie Leonte.
În continuare, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, după apelul nominal, s-au desfășurat lucrările ședinței de lucru.
Dintre principalele realizări amintim sprijinul social acordat copiilor, vârstnicilor și persoanelor aflate în situații de risc, în cuantum de 21,8 milioane lei (peste 4 milioane de euro), prin Sectorul Asistență Socială și Medicală, în cadrul unor campanii sau concerte caritabile, cum ar fi: Dar spre Înviere, rechizite la început de an școlar, Un Crăciun pentru Fiecare, Masa bucuriei, Din inima artiștilor, al unor instituții filantropice: Căminele de bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou” și cel de la Mănăstirea Bogdănești și Așezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți” ori prin birourile protopopești de acțiune socială.
De asemenea, între evenimentele marcante ale anului 2024 se numără omagierea, prin diferite manifestări liturgice, cultural-artistice, educaționale și pastoral-misionare, a două mari personalități bucovinene, Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Gherasim Putneanul, și arhimandritul Iachint Unciuleac, stareț al Mănăstirii Putna, la împlinirea centenarului de la nașterea lor, și a patru secole de la nașterea Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolit al Moldovei („Mitropolitul Dosoftei – Sfânt, Ctitor, Cărturar – Jubileu 400”).
În decursul anului 2024, Sectorul Fonduri Externe și Interne a promovat mai multe investiții ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în domeniile: social-filantropic (cinci centre pentru seniori), educațional (trei centre multifuncționale cu dotări sportive și cultural pentru copii), restaurarea patrimoniului (șapte programe finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență) și energie verde din surse solare (capacități de producere a energiei electrice în șapte locații).
O altă componentă importantă a reprezentat-o activitatea edilitară a Bisericii, reflectată în construirea de biserici, case parohiale și sociale, restaurarea, consolidarea și pictarea locașurilor de cult, construirea de noi clopotnițe sau restaurarea celor existente, amenajarea de magazine bisericești și lumânărare ş.a. Pe lângă cele 30 de unități de cult cu șantiere în desfășurare, sunt demne de amintit și proiectele-investiții în curs: Centru Eparhial „Dositei Episcopul”, Centru Eparhial Birouri „Mitropolit Silvestru”, Consolidarea și reabilitarea ansamblului de clădiri ale Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, modernizarea clădirii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” și lucrări de modernizare, extindere și dotare cu utilaje și echipamente performante la S.C. FERMA LUCOS S.R.L, Atelierul de lumânări „Sfânta Fotini”, Atelierul de broderie și croitorie „Sfânta Lidia”, Tipografia „Vartolomeu Mazereanu” etc.
Contribuția, dăruirea și munca întregului aparat administrativ, în cadrul Centrului Eparhial ori al Adunării Eparhiale, ipostaziate în filmul retrospectiv, dar și în volumul cu un format grafic de excepție, tipărit la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, însumând peste 500 de pagini, Raport de activitate în anul 2024, au fost apreciate unanim de către participanți în cadrul ședințelor de lucru pe comisii și a celei în plen, cât și prin luările de cuvânt.
O atenție deosebită a acordat membrilor Adunării Eparhiale, de drept și onorifici, apreciind multitudinea modalităților prin care s-au arătat demni fii ai Bisericii, domniile lor implicându-se „în atragerea de fonduri pentru proiectele parohiilor din care fac parte, în derularea diverselor activități social–filantropice, în organizarea unor manifestări culturale, a unor conferințe, simpozioane, concerte de muzică religioasă sau laică, dar și în buna desfășurare a procesiunilor în eparhia noastră, fie cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou ori ale Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți, fie cu icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Rarău, fie de Florii. Demne de amintit sunt sprijinirea inițiativelor ce vizează apărarea vieții, cultivarea respectului pentru înaintași, prețuindu-i pe cei încă în viață și pomenindu-i pe cei ce nu mai sunt, coordonarea acțiunilor de donare de sânge și de oferire de consultații medicale fără pretenții pecuniare, asigurarea în mod gratuit a medicamentelor pentru persoanele fără posibilități sau pentru cele aflate în îngrijire în căminele patronate de arhiepiscopie, precum și susținerea prezenței Bisericii în spitale și alte instituții.”
În încheierea cuvântului său, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a îndemnat pe cei prezenți să facă din anul 2025 o oportunitate de a continua această lucrare, deopotrivă jertfelnică și împlinitoare, pentru a se înveșnici prin actul creator.