Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, alături de deputații Ioan Balan și Bogdan Gheorghiu, însoțiți de mai mulți susținători liberali, au marcat Ziua Bucovinei depunând o jerbă de flori la statuia din Suceava a unionistului Iancu Flondor și transmițând un mesaj de unitate și respect față de istoria acestui ținut.
Cu ocazia Zilei Bucovinei, Gheorghe Flutur a participat la ceremonia de depunere a unei jerbe de flori la statuia lui Iancu Flondor din Suceava, aducând un omagiu personalităților care au contribuit la Unirea Bucovinei cu România. „Împreună cu colegii mei liberali am venit să depunem o jerbă de flori la statuia principalului fondator al Unirii Bucovinei cu Țara, marele Iancu Flondor. Și noi am avut un Iancu, așa cum l-au avut și ardelenii, pe Avram Iancu”, a declarat acesta.
Flutur a subliniat rolul esențial al Bucovinei în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, amintind contribuția unor figuri marcante precum Iancu Flondor și Ion Nistor. „Dacă nu era Unirea Bucovinei cu Țara, nu era pe 1 Decembrie Marea Unire. Iancu Flondor a fost președintele Congresului General al Bucovinei, cel care a organizat Adunarea de la Cernăuți, iar rolul lui în istorie rămâne unul de unionist de frunte”.
În discursul său, liderul liberal a lansat un apel la unitate, într-un context internațional dificil: „Mai mult ca oricând este nevoie de unitate, chiar dacă e o perioadă grea, o perioadă frământată. În partea de nord a Bucovinei, care acum 106 ani se unea cu Țara, acum sună alarmele. Ne rugăm pentru frații noștri, pentru vecinii noștri, să se oprească nemilosul și nedreptul război”.
Flutur a evidențiat unicitatea Bucovinei ca „ținut al mănăstirilor” și al toleranței, dar și ca exemplu pentru România: „Bucovina este un arhipelag cu peste 470 de monumente istorice, din care opt monumente UNESCO. O zonă multietnică și multiconfesională, un ținut al toleranței, al cultului muncii, al lucrului bine făcut de oameni gospodari, modești și onești”.
În încheiere, Gheorghe Flutur a transmis un mesaj de speranță și recunoștință pentru bucovinenii de acasă și din diaspora: „De aici, din cetatea marelui Ștefan, un gând bun pentru toată România, un salut pentru bucovinenii noștri din afară, din diaspora, și pentru cei de acasă. La mulți ani din tot sufletul, Bucovină dragă, bucovineni și dragi români!”
Ziua Bucovinei este sărbătorită anual pe 28 noiembrie, conform Legii 250/2015, și marchează un moment important în istoria unirii provinciilor românești.