GENERAL

Germania intenționează să anuleze ajutorul acordat șomerilor ucraineni

Carsten Linnemann, secretarul general al celui mai mare partid de opoziție din Germania, Uniunea Creștin-Democrată (UCD), a solicitat eliminarea ajutoarelor de stat pentru șomeri, inclusiv pentru refugiații ucraineni.

Linnemann a declarat că, în Germania, „un număr din șase cifre de oameni nu doresc în mod fundamental să muncească” și, prin urmare, nu pot fi încurajați să caute un loc de muncă prin reducerea prestațiilor sociale. „Este necesar să se elimine complet sprijinul pentru venitul de bază”, a declarat Linnemann într-un interviu acordat grupului media Funke, citat de agenția de presă DPA.

În acest context, politicianul  a menționat și refugiații ucraineni care primesc beneficii.

„Ar trebui să discutăm de ce mai mult de 50% dintre ucraineni lucrează în multe țări europene, dar doar 25% în Germania”, a spus el.

Potrivit lui Linemann, problema este lipsa stimulentelor din partea guvernului federal pentru a-i încuraja pe refugiații din Ucraina să își caute de lucru: „Ucrainenii ne apără de asemenea libertatea. Dar dacă există un beneficiu, acesta este legat de ceva în schimb. Acest lucru este valabil și pentru încadrarea în muncă”.

Potrivit DPA, guvernul federal german dorește să introducă reguli mai stricte pentru a încuraja mai mulți beneficiari de ajutoare sociale să lucreze. Printre altele, se propune ca refuzul de a lucra și angajarea ilegală să fie pedepsite prin reducerea prestațiilor.

Conform cifrelor oficiale, peste 800 000 din cei peste un milion de ucraineni din Germania sunt de vârstă activă, iar aproximativ un sfert dintre aceștia sunt angajați.