administratie

Geoană: România trebuie să facă rapid o reformă la nivel administrativ-teritorial

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, joi, în cadrul unei dezbateri organizate la Alba Iulia, că România are nevoie rapid de o reformă la nivel administrativ-teritorial, fiind, potrivit acestuia, obligaţia viitorilor lideri, după alegerile din acest an, să aibă curajul să înceapă acest lucru.

„România trebuie să facă rapid o reformă la nivel administrativ-teritorial. Formula încâlcită, fărâmiţată şi redundantă actuală trebuie simplificată, descentralizată, curăţată de instituţii părăsite, repetitive, scuturată de clanuri politice care o fac nefuncţională. O ţară împărţită în regiuni mai mari, ca şi Polonia, o structură aerisită şi personal redus, care să poată acomoda mai repede investiţii şi genera progres economic şi social”, a spus Mircea Geoană.

El a punctat că aceste lucruri nu sunt uşor de făcut şi trebuie planificate.

Geoană a dat exemplul Poloniei, despre care a menţionat că a muncit trei ani înainte să reducă, de la 40 la 16, voievodatele, transformându-şi economia şi societatea şi având curajul politic să facă acest lucru. „Şi nu în campania electorală ca slogan electoral, ci la început de ciclu politic”, a adăugat Mircea Geoană.

Acesta a precizat că este „obligaţia” viitorilor lideri ai României, după alegerile prezidenţiale, parlamentare, locale şi europarlamentare, „să aibă curajul să înceapă acest mare şantier prea mult întârziat şi atât de necesar” pentru ţară.

„Acest program naţional de nivelare în sus, de investiţii publice şi private, pentru o ţară care să funcţioneze peste tot şi pentru toţi. Acesta este principalul motor de creştere economică şi dezvoltare pentru următorul deceniu. El trebuie cuplat şi sincronizat cu a doua mare resursă neexploatată a României: masiva noastră diasporă. Le văd ca două motoare, care se potenţează şi se echilibrează reciproc. Ele sunt intim legate, pentru că din lipsă de oportunităţi pleacă tinerii din ţară şi din rezolvarea acestei probleme a diferenţelor de dezvoltare în interiorul ţării va începe probabil şi procesul de revenire al diasporei noastre”, a spus Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a participat joi la Alba Iulia la dezbaterea „Din Inima României în inima Europei”, organizată de Mişcarea „România Renaşte!”, scrie Agerpres.