BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Franța, măsuri extreme: Începe vaccinarea anti-COVID-19 – Infectările au crescut accelerat în ultimele săptămâni

Franţa a lansat luni o nouă campanie de vaccinare împotriva COVID, menită să consolideze protecţia în rândul celor mai vulnerabile persoane, campanie care a fost devansată din cauza unei creşteri a numărului de cazuri de boală.

Această nouă campanie ar fi trebuit să înceapă pe 17 octombrie, odată cu cea antigripală, dar a fost devansată cu două săptămâni în faţa unei creşteri a circulaţiei virusului – inclusiv a noilor variante – şi a spitalizărilor. Comitetul de Monitorizare și Anticiparea Riscurilor pentru Sănătate (Covars) a recomandat, la jumătatea lunii septembrie, „accesul cât mai curând posibil la rapelul de vaccinare”.

Deşi autorităţile nu mai ţin statistici privind pandemia şi nu mai colectează decât date de la serviciile de urgenţă, agenţia de stat de sănătate publică din Franța a recunoscut „o circulaţie susţinută a virusului” şi o creştere cu 30 % a numărului săptămânal de consultaţii la urgenţe pentru suspiciune de COVID, potrivit ultimelor date din buletinele COVID din ultima săptămână, transmite EFE, potrivit agerpres.ro..

„Virusul circulă, fiecare dintre noi poate vedea cazuri în jurul nostru. Epidemia este aici”, a declarat pentru AFP ministrul Sănătății, Aurélien Rousseau, la mijlocul lunii septembrie, pentru a justifica această decizie de a accelera vaccinarea anti-COVID, potrivit France24.com.

Autorităţile sanitare recomandă să se vaccineze persoanele de peste 65 de ani, precum şi persoanele de orice vârstă cu probleme cardiovasculare sau respiratorii, imunodeficiente sau femeile însărcinate, pe rezidenții din azilele de bătrâni.

De asemenea, noua doză de vaccin este recomandată celor care locuiesc sau au contact frecvent cu persoanele cele mai expuse la risc.

De asemenea, autoritățile franceze au anunțat că orice altă persoană care dorește un rapel îl va putea solicita gratuit, cu condiția să respecte un termen de șase luni de la ultima administrare a rapelului sau de la ultima îmbolnăvire COVID-19.

Această vaccinare anti-COVID poate fi efectuată la oraș, de către un medic, un farmacist, dar și o asistentă medicală, o moașă, sau chiar de un stomatolog.

Vaccinurile cu ARN mesager (ARNm), adaptate la varianta XXB.1.5 foarte răspândită (subvarianta Omicron), sunt recomandate în această etapă, indiferent de vaccinul administrat anterior. Acestea ar trebui să fie mai eficiente împotriva diferitelor variante care circulă cel mai mult în prezent, în special EG.5.1.

„Vaccinurile actualizate ar trebui să permită o mai bună țintire a variantelor care circulă astăzi, dar de la concepție au apărut deja alte sublinii”, a explicat Étienne Simon-Lorière, virusolog și șeful Centrului Național pentru Virusologie și Infecții respiratorii de la Institutul Pasteur.

Alături de vaccinare, autoritățile sanitare continuă să recomande și măsurile de precauție legate de izolare, evitarea aglomerațiilor și purtarea măștilor, însă acest mesaj pare mai puțin respectat, la trei ani și jumătate de la debutul epidemiei, notează France24.

În paralel cu vaccinarea anti-COVID-19, în școlile gimnaziale, elevii trebuie să fie vaccinați împotriva papilomavirusului uman (HPV), responsabil pentru peste 6.000 de cazuri noi de cancer în Franța în fiecare an, potrivit France24.com.