ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Fotoreportaj. Refugiatii ucraineni continua sa fie ajutati in Vama Siret: De mai bine de doua luni am pornit si abia acum am ajuns in Romania

Peste 315.000  de persoane din care 242.000  ucraineni au fugit  de războiul din Ucraina incepand cu data de 24 februarie si pana pe 7 mai prin PCTF Siret.

Orasul de la frontiera aproape necunoscut, a ajuns un adevărat oraș al solidarității care s-a ridicat de la inceputul razboiului din Ucraina.  O solidaritate a civililor dar si a organizatiilor si institutiilor care a fost foarte apreciata nu numai la nivel national ci si international. 

Chiar daca s-a redus  numarul  refugiatilor din Ucraina, asociatiile de ajutor umanitar continua sa fie prezente si sa vina in sprijinul celor care fug din calea razboiului. 

Exodul refugiatilor a fost urias incepand cu 24 februarie 2022 cand au inceput bombardamentele rusesti asupra Ucrainei. Astazi, au continuat sa paraseasca Ucraina prin PCTF Siret ucraineni care urmau sa ajunga in Germania si Italia.

Cu ajutorul unei ucainence care este stabilita in Italia, a ajuns in Vama Siret un autocar care i-a luat. Marea majoritate erau femei cu copii, in varsta sau chiar bolnave.  Din kiev, Odessa sau Dnipro au ales sa plece din Ucraina. Unii sustin ca nici nu stiu daca se vor mai intoarce pentru ca nu le-a mai ramas nimic iar altii spun ca atunci cand arzboiul de la incheia vor reveni.

,, Sunt singura si am decis sa plec. Am doar acest catelus pe care l-am luat sa ma insoteasca. Nu  il puteam lasa in Ucraina,, sustine o ucraineanca din Kiev. Cu cateva lucruri adunate in graba, asa a plecat de acasa si a ajuns in Romania.

O alta femeie care abia se deplaseaza povesteste ca a plecat de acasa de pe 25 februarie din regiunea Dnipropetrovsk.  A obosit sa umble din centre de refugiati dintr-un oras in altul. A avut si o operatie la picior iar deplasarea ii este dificila asa ca este nevoita sa apeleze la carucior. ,, Am pornit de mai bine de doua luni si abia astazi am intrat in Romania. Am umblat dintr-un centru in altul,, sustine femeia.

O alta tanara sustine ca este din Regiunea Cernauti dar in urma cu doua zile sirenele au sunat de vreo trei ori si s-a insaimantat. Pleaca pentru ca ii este teama si vrea sa fie in siguranta undeva pana razboiul se va termina.

In acelasi autocar care va duce grupul de refugiati ucraineni in Italia a urcat si o femeie cu copii. Ea sustine ca atunci cand sirena suna era nevoita sa se grabeasca si sa coboare in beci si s-a intamplat ca a cazut si s-a ranit la picioare. Povestile celor care fug din calea razboiului sunt infioratoare. Cu totii insa sustin ca vor pacea si ca spera ca acesta se va opri  cat mai repede.

O alta tanara sustine ca va pleca in Canada pentru ca are o cunostinta acolo. Oamenii vin în special din regiunea Cernăuți, dar și de mai departe – Kiev  de pildă – pentru a ajunge în România sau, prin România, în restul Europei. Dupa calatorii pline de emotii de la sute de kilometri din Ucraina, ajung in Vama Siret istoviti si fara cuvinte. Aici sunt intampinati de oameni care ii ajuta fie cu o masa calda, fie cu sprijin pentru a calatori mai departe.

Voluntarii

Primele cuvinte pe care un refugiat ucrainean le aude după ce traversează punctul de trecere al frontierei de la Siret sunt „ Cu ce va putem ajuta? ”. Pe chipul lor se citește oboseala și confuzia, iar insistența cu care voluntarii îi abordează pentru a le oferi ajutor pe unii îi stânjenește.

„Unde mergeți?”, „Vă așteaptă cineva?”, „Aveți nevoie de ajutor?”, „Aveți transport?”, „Doriți ceva de mâncare?”, „Ceai?”,  ,, Va puteti odihni la corturi si puteti manca o supa calda,,  sunt alte cateva cuvinte ale voluntarilor.

Trotuarele din preajma PCTF Siret sunt ocupate de corturi cu tarabe improvizate in care se afla capă, dulciuri, sandvișuri, ceai, cafea, produse de igienă si porduse pentru copii.

Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor pune la dispozitia refugiatilor la randul ei mancare, ceai sau cafea,dulciuri si chiar imbracaminte pentru adulti si copii. Dar sunt prezenti de la inceputul razboiului din Ucraina si reprezentanți ai unor asociații non-guvernamentale sau ale Bisericii care oferă asistență celor care nu știu încotro să o apuce.   Crucea Rosie din Grecia si Cucea Rosie din Cipru continua sa vina in sprijinul refugiatilor in Vama Siret.

Activitatea de la Siret este coordonată de Prefectura Suceava, însă pompieri, polițiști, jandarmi sau paramedici SMURD au fost trimiși la Siret din toate județele.  Chiar daca numarul refugiatilor a scazut considerabil, zeci de pompieri sunt in misiune in Vama Siret.

Au fost chemați de acasă inclusiv angajații care erau în concediu, potrivit unor surse oficiale.

După ce intră în România, dacă nu au o persoană care să îi preia din vamă, refugiații sunt transportați în primă fază la tabărele mobile de refugiați din orașele Siret sau Rădăuți. Sunt si transporturi ale pompierilor militari catre aeroport si gara Burdujeni.