CULTURĂULTIMA ORĂ

Foto/Video/Sărbătorile lunii mai ale etnicilor polonezi marcate în Poiana Micului

Poaina Micului a devenit astazi, localitatea unde etnicii polonezi  si-au dat întîlnire pentru a marca marile sarbatori ale acestei luni. Costumele populare tradiționale poloneze au arătat că tradiția se păstreÎnceputul lunii mai este un timp deosebit pentru polonezii din țară, cât și pentru cei din străinătate. Imediat după 1 mai – Ziua Muncii – urmează încă trei sărbători naționale. Pe 2 mai sărbătorim Ziua Diasporei Poloneze și a Polonezilor din Străinătate și Ziua Drapelului Republicii Polone, iar pe 3 mai – Ziua Constituției din 3 Mai, care comemorează adoptarea primei constituții scrise moderne din Europa modernă la 3 mai 1791 și a doua din lume, după Constituția americană.
Pentru etnicii polonezi din România tradiţiile şi mai ales sărbătorile sunt deosebit de importante, tradiţiile fiind transmise de la o generaţie la alta de secole
Costumele populare traditionale nelipsite in zilele de sarbatoare.Biserica „Sfântul Ioan Paul al II-lea” s-a dovedit  a fi neîncăpătoare pentru cei prezenți.
În mod tradițional, polonezii care trăiesc în Bucovina sărbătoresc aceste zile în Poiana Micului. Festivitățile din acest an au avut loc astăzi, 13 mai. Acestea au început cu Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, care a fost prezidată de pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași, împreuna cu pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina, pr. lt. Albert Adamczyk, capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova și pr. Alin-Cătălin Butnaru, parohul din Poiana Micului. Predica a fost rostită de capelanul Contingentului Militar Polonez, pr. lt. Albert Adamczyk.
La eveniment au fost prezenți: Natalia Piotrowska, chargé d’affaires ad interim al Ambasadei RP la București, Jarosław Szkirpan, consulul RP la București, Doina Iacoban, subsecretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Gheorghe Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava, Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial în cadrul
https://www.youtube.com/watch?v=irp7RIzdM0U
Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Radu Dîrțu, directorul Salinei Cacica, o delegație a schimbului XII al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova în frunte cu comandantul adjunct maior Łukasz Smolnik, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher împreună cu soția, Victoria Longher, vicepreședinții uniunii, precum și președinții și membrii filialelor uniunii.
După liturghie, în fața bisericii, locuitorii din Poiana Micului și reprezentanții tuturor organizaților locale din întreaga Bucovină au fost întâmpinați de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher. De asemenea tuturor s-au adresat și oaspeții prezenți la eveniment. Apoi ansamblurile „Mała Pojana” și „Sołonczanka” au ținut un spectacol. Evenimentul s-a încheiat cu un picnic la Casa Polonă din localitate.