ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Foto/Video/Polonezii din Bucovina s-au întâlnit la Casa Polonă din Solonețu Nou pentru a se împărți cu oul sfințit

Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor. Isus, cel care a murit pe cruce pentru păcatele oamenilor a Înviat! El a biruit păcatul și moartea pentru a ne salva pe noi. A murit pentru păcatele noastre și a Înviat pentru ca noi, păcătoșii, să fim mântuiți.
În acest an credincioșii romano-catolici au sărbătorit Învierea Domnului pe 17 aprilie, iar cei ortodocși pe 24 aprilie. Cu această ocazie polonezii din Bucovina s-au întâlnit pe 25 aprilie la Casa Polonă din Solonețu Nou pentru a se împărți cu oul sfințit.
Ceremonialul împărțirii cu oul sfințit este o tradiție poloneză veche de secole pe care emigranții polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificația este aceea că oamenii își transmit urări de bine și își doresc să aibă un an cât mai rodnic și mai liniștit. Au fost alături de noi: ES Iosif Păuleț – episcop
al Diecezei de Iași, pr. dr. Stanislav-Ioan Cucharec împreună cu preoții din decanatul de Bucovina, subprefecții județului Suceava: Ioan-Cristian Șologon și Alexandru-Marian Salup-Rusu, președintele Uniunii Polonezilor din România – deputatul Ghervazen Longher, prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România Victoria Longher, președinții și membrii filialelor Uniunii.
ES Iosif Păuleț a rostit o rugăciune și a binecuvântat bucatele specifice acestui eveniment creștin și pe cei prezenți pentru a trăi în armonie și a păstra datinile.

,, Mă bucur că putem relua aceste tradiții frumoase și putem trăi bucuria sărbătorilor împreună după o întrerupere a pandemiei de doi ani. Vă doresc să aveți astăzi o zi frumoasă de sărbătoare pentru comunitatea polonă de aici sin zonă și totodată  să vă asigur der rugăciunile mele chiar dacă le spun în limba română. Dumnezeu înțelege toate limbileașa că  mereu  vă am în rugăciunile mele. Îl felicit pe domnul deputat Ghervazen pentru grija pe care o are pentru a duce mai departe  și mereu mai frumoase aceste tradiții specifice comunității poloneze. Costumele noastre tradiționale care bucură inimile noastre când venim  la sărbătoare,, a spus ES Iosif Păuleț – episcop al Diecezei de Iași.

 

La rândul său, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher a arătat că ,,după doi ani de pandemie putem să ne revedem la Solonețul  Nou la această frumaosă acțiune a noastră, acțiune ce ne aduce aminte de strămoșii noștri, de cei care care ne sunt dragi și ne-au lăsat această tradiție și nu mai sunt printre noi,,.

,, Iată că noi putem să sărbătorim și să ducem și transmitem acestor tineri să ducă tradiția poloneză mai departe și pe care noi o păstrămde 200 de ani pe meleagurile românști. Dacă te vei pierde pe undeva să îți aduci aminte cu cine ai mânta oul sfințit la masă și în mod sigur îți vei aduce aminte sa te intorci acasă sau acolo unde trebuie,, a spus deputatul Longher.

Cristos a Înviat! Chrystus Zmartwychwstał