BREAKING NEWSRELIGIEULTIMA ORĂ

Foto/Video/ Mulțime de credincioși la Hramul Mănăstirii Dragomirna . Sfânta liturghie oficiată de PS Damaschin. Mii de pelerini s-au rugat împreună la acest ceas de sărbătoare

Mulțime de credincioși la Hramul Mănăstirii Dragomirna. În Duminica Rusaliilor, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a oficiat Sfânta Liturghie la ctitoria a celor doi mari ctitori:  Anastasie Crimca şi Miron Barnovsch. i Mii de pelerini s-au rugat împreună la acest ceas de sărbătoare.

Marele Praznic al Pogorârii Duhului Sfânt a îmbrăcat în veşmântul comuniunii frumoasa şi marea biserică a Dragomirnei cu ocazia hramului din ziua de duminică, 4 iunie 2023.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Cuvântul de învăţătură al Preasfinţiei Sale a fost o rugă, un îndemn la rugăciune şi la compasiune. Credincioşii au venit îmbrăcaţi în straie tradiţionale şi cu suflete primenite, doritoare de întâlnirea cu Duhul Sfânt.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Smeriţi şi evlavioşi, românii şi-au plecat frunţile şi genunchii pentru a se întâlni cu Duhul Sfânt în inimile lor. Obştea Mănăstirii Dragomirna  condusă de  stareța Maria Magdalena s-a pregătit cu rugăciune şi cu bucurie pentru a-i primi pe iubitorii acestui minunat locaş de cult.

La strană răspunsurile au fost date de Corul „Crinii ţarinii” al Mănăstirii Dragomirna. La biserică, la pangar şi la trapeză maicile au pus rugă şi râvnă pentru primirea credincioşilor. Această osteneală este o datorie faţă de ctitorii acestei mănăstiri. În a doua zi după Rusalii, când sărbătorim Sfânta Treime, pentru Dragomirna este tot zi de hram. Cum cele două praznice sunt unite prin tipicul de slujbă, tot astfel au fost uniţi în cuget şi în dorinţe artistice ctitorii Mănăstirii Dragomirna.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Mulţimile de călugări din obştea Dragomirnei s-au întâlnit în rugăciune cu ctitorii, cu ierarhii, cu preoţii şi credincioşii, trăind clipe din veşnicie. Intre credincioși s-au aflat primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Radu Reziuc,primarul comunei Todirești, Mugurel Bocancea și primarul comunei Iaslovăț, Ioan Cotoară.

Pogorârea Duhului Sfânt rememorează şi actualizează în fiecare an trimiterea Duhului Sfânt peste Apostolii Mântuitorului, adunaţi la Ierusalim spre propovăduirea tainei mântuirii oamenilor în iubirea lui Hristos. Această minunată lucrare a Pogorârii Duhului Sfânt ne arată deodată că Duhul Sfânt aduce în noi focul iubirii dumnezeieşti: iubire curată, iubire nepătimaşă, iubire milostivă, iubire smerită, iubire care face să căutăm sfinţenia, să căutăm cu multă râvnă ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, să ne încălzim inima în rugăciune, să ne curăţim de păcate prin pocăinţă şi prin săvârşirea faptelor bune

Ce răspuns dă  PS Damaschin  după ce a fost oprit și certat de un credincios pe 2 iunie de sărbătoarea Sf Ioan cel Nou de la Mănăstirea cu numele sfântului din Suceava că la marea sarbatoare a complexului monahal au fost invitati si p:,, Nu-i loc aici de la vlădică până la opincă?,,

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

În această zi,  sunt binecuvântate ramurile de nuc și tei, ca simbol al limbilor de foc care s-au pogorât peste ucenici în ziua Cincizecimii. Credincioșii au plecat la casele lor de la Mănăstirea Dragomirna cu crenguțe de tei.

 

De ce ramurile de tei au puteri miraculoase?

Ramurile de tei au o simbolistică aparte la această sărbătoare. Se crede ca teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor şi de aceea flăcăii le aduc din păduri după care se sfinţesc la Biserica, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane, spun specialiştii. Alte superstiţii şi obiceiuri de Rusalii spun că nu este bine să muncesti în această perioadă, pentru că zânele se înfurie pe cei ce nu le respectă şi nu cinstesc aceste zile.

 

 

Credincioșii au fost invitați la o agapă frățească și  primit pachete cu mancare pregătite de Primăria comunei Mitocu Dragomirnei.