LOCALULTIMA ORĂ

Foto/Video. Maestrul George Sarbu a fost inmormantat

Maestrul George Sarbu a fost inmormantat. Sotia si restul familiei, devastati de durere.  IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a oferit ceai mai inalta distinctie post mortem Ordinul,,Crucea Bucovinei,, celui care a fost compozitorul, dirijorul şi folcloristul George Sîrbu, una dintre personalitățile de geniu a acestor ținuturi, apreciat ca fiind unul dintre cei mai importanţi dirijori de orchestre populare din ultima jumătate de veac şi „unul dintre cei mai autorizaţi culegători de folclor din Moldova”.

Distinctia a fost oferita sotiei de catre PS Damaschin,episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Suceava, dupa slujba de inmormntare. La momentul religios de la cele doua lacasuri de cult, slujbele de inmormantare au fost oficiate de preoti si diaconi de la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou dar si de la biserici din Suceava,

Remarcabil tălmăcitor al creaţiei populare, intuind în adâncuri forța expresivă a folclorului românesc a propagat, alături de lucrările sale, care se bucurau de un incontestabil prestigiu, și creaţiile unor compatrioţi ai săi, atrăgând astfel atenţia asupra tinerei generații de interpreți și a școlii muzicale româneşti.

George Sîrbu a fost unul dintre cei mai de seamă dirijori contemporani de orchestre populare, iar bagheta sa emana încredere, lumină și forță. Măiestria sa dirijorală s-a caracterizat prin profunzimea redării sensului operei artistice, a filonului emoțional ancestral şi prin limpezimea concepţiei, prin sobrietatea, supleţea şi expresivitatea gestului.

Sicriul cu trupul neinsufletit a fost scos de la Capela Trei Clopote de catre membri ai Ansamblului Artistic ,,Ciprian Porumbescu,, si Ansamblul  Artistic Studentesc Arcanul.

Nu a lipsit cavalul lui Alexandru Cozaciuc, sunetul tulnicelor din Fundu Moldovei, sunetul buciumului dar si suitele pregatite de actualul dirijor al  Ansamblului Artistic Ciprian Porumbescu din Suceava, Mihai Cotos.

Prima dată a scris muzică uşoară, iar de la vârsta de 18 ani a început să culeagă folclor mergând prin vetrele folclorice ale Bucovinei. A cules folclor poetic, coregrafic, muzical, pentru că la acel moment avea şi un coregraf în echipă, un solist sau doi şi un instrumentist. Aşa a realizat aproape anual repertorii noi şi creaţii de folclor
https://www.youtube.com/watch?v=AnF4E-RfCXw
consacrate, aproape de autentic, iar în anul 1964 a început înregistrările la studiourile radio din Bucureşti.
A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti în anul 1973.
Între anii 1961 şi 1979 a activat ca dirijor al Orchestrei de muzică populară a Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava, iar în perioada 1980 -1989 a fost dirijor şi director al Orchestrei de muzică populară „Plaiurile Bistriţei” din Bacău.
Între anii 1990 -1995 maestrul George Sârbu a fost numit dirijor, director şi secretar muzical la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” Suceava, iar în 1990 a înfiinţat Ansamblul „Balada”, cunoscut mai apoi ca Ansamblul de copii şi tineri „Balada Bucovinei”, care a dat scenei folclorului românesc numeroşi interpreţi talentaţi.
Din anul 2002 maestrul George Sârbu a înfiinţat – având ca obiectiv promovarea şi conservarea tradiţiilor folclorice şi religioase din Bucovina şi Moldova – Fundaţia Culturală care-i poartă numele.
Spunea cândva Maestrul Sârbu: “Am reuşit să atragem în Bucovina
”Am reuşit să atragem în Bucovina oameni de calitate, presonalităţi politice, împăraţi, regi. Un fel de legende ale timpului lor.”
Împăcat cu sine și cu universul său miraculos, acum maestrul George Sârbu intră pentru totdeauna în legendă.
În aceste momente de mare tristețe, vă asigurăm de recunoștința noastră veșnică, ne plecăm și ne luăm rămas cu smerenie.
 Lungu a promis ca Balada va merge mai departe
https://www.youtube.com/watch?v=S0goLXiIx3s

Sute de oameni au ales sa fie alaturi de maestrul George Sarbu pe drumul fara de intoarcere.  Prietenii, fosti colegii de ansambluri folclorice, fosti membri ai Grupului Folcloric ,,Balada,,  oameni simpli care l- au cunoscut-o cu toții au venit să își ia rămas-bun  astazi pentru ultima data. De acum se pot ruga si pot aprinde o lumnare la mormant. Trupul neînsuflețil al maestrului George Sarbu a fost depus la Capela Bisericii ,,Trei Clopote,,din Suceava iar inmormantarea a avut loc la  cimitirul Bisericii  ,,Adormirea Maicii Domnului,, din Suceava.

In interior a fost amplasat un ecran  pe care au rulat imagini cu maestrul  dar si  cu mari artisti  care l-au indragit si l-au avut ca indrumator sau director. Sicriul cu trupul neinsufletit a fost purtat pe brate de membri ai Ansamblului Artistic ,,Arcanul,, si ai Ansamblului Artistic ,,Ciprian,,Porumbescu din Suceava.

In sunetul tulnicelor a doi localnici din comuna Fundu Moldovei  sicriul cu trupul neinsufletit a fost coborat in mormant. Tot aici, PS Damaschin alaturi de un sobor de preoti au tinut un ultim moment de rugaciune.

Intre sutele de oameni prezenti s-au aflat primarul Sucevei,Ioan Lungu, directorul Centrului Cultural Bucovina,interpretul de muzica populara Sorin Filip, vicepresedintele Consiliului Judetean Neculai Barba, membri ai Ansamblului Artistic ,,Ciprian Porumbescu,, interpreti consacrati ai folclorului romanesc Sofia Vicoveanca, Margareta Clipa, Matilda Pascal Cojocarita alaturi de sot, celebrul violonist Stefan Cigu,  Petronela Rusu, artisti si membri ai ansamblurilor folclorice din Suceava, Bacau, Iasi, Botosani  si Bistrita, instrumentisti de renume Leonard  Zama,  Constantin Mandristeanu, maestrul coregraf, Costinel Leonte,

Dumnezeu sa-l ierte si sa il aseze in Imparatia Cerurilor!