Maestrul George Sarbu a fost inmormantat. Sotia si restul familiei, devastati de durere. IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a oferit ceai mai inalta distinctie post mortem Ordinul,,Crucea Bucovinei,, celui care a fost compozitorul, dirijorul şi folcloristul George Sîrbu, una dintre personalitățile de geniu a acestor ținuturi, apreciat ca fiind unul dintre cei mai importanţi dirijori de orchestre populare din ultima jumătate de veac şi „unul dintre cei mai autorizaţi culegători de folclor din Moldova”.
Distinctia a fost oferita sotiei de catre PS Damaschin,episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Suceava, dupa slujba de inmormntare. La momentul religios de la cele doua lacasuri de cult, slujbele de inmormantare au fost oficiate de preoti si diaconi de la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou dar si de la biserici din Suceava,
Remarcabil tălmăcitor al creaţiei populare, intuind în adâncuri forța expresivă a folclorului românesc a propagat, alături de lucrările sale, care se bucurau de un incontestabil prestigiu, și creaţiile unor compatrioţi ai săi, atrăgând astfel atenţia asupra tinerei generații de interpreți și a școlii muzicale româneşti.
George Sîrbu a fost unul dintre cei mai de seamă dirijori contemporani de orchestre populare, iar bagheta sa emana încredere, lumină și forță. Măiestria sa dirijorală s-a caracterizat prin profunzimea redării sensului operei artistice, a filonului emoțional ancestral şi prin limpezimea concepţiei, prin sobrietatea, supleţea şi expresivitatea gestului.
You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Sicriul cu trupul neinsufletit a fost scos de la Capela Trei Clopote de catre membri ai Ansamblului Artistic ,,Ciprian Porumbescu,, si Ansamblul Artistic Studentesc Arcanul.
Nu a lipsit cavalul lui Alexandru Cozaciuc, sunetul tulnicelor din Fundu Moldovei, sunetul buciumului dar si suitele pregatite de actualul dirijor al Ansamblului Artistic Ciprian Porumbescu din Suceava, Mihai Cotos.
Sute de oameni au ales sa fie alaturi de maestrul George Sarbu pe drumul fara de intoarcere. Prietenii, fosti colegii de ansambluri folclorice, fosti membri ai Grupului Folcloric ,,Balada,, oameni simpli care l- au cunoscut-o cu toții au venit să își ia rămas-bun astazi pentru ultima data. De acum se pot ruga si pot aprinde o lumnare la mormant. Trupul neînsuflețil al maestrului George Sarbu a fost depus la Capela Bisericii ,,Trei Clopote,,din Suceava iar inmormantarea a avut loc la cimitirul Bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului,, din Suceava.
In interior a fost amplasat un ecran pe care au rulat imagini cu maestrul dar si cu mari artisti care l-au indragit si l-au avut ca indrumator sau director. Sicriul cu trupul neinsufletit a fost purtat pe brate de membri ai Ansamblului Artistic ,,Arcanul,, si ai Ansamblului Artistic ,,Ciprian,,Porumbescu din Suceava.
In sunetul tulnicelor a doi localnici din comuna Fundu Moldovei sicriul cu trupul neinsufletit a fost coborat in mormant. Tot aici, PS Damaschin alaturi de un sobor de preoti au tinut un ultim moment de rugaciune.
Intre sutele de oameni prezenti s-au aflat primarul Sucevei,Ioan Lungu, directorul Centrului Cultural Bucovina,interpretul de muzica populara Sorin Filip, vicepresedintele Consiliului Judetean Neculai Barba, membri ai Ansamblului Artistic ,,Ciprian Porumbescu,, interpreti consacrati ai folclorului romanesc Sofia Vicoveanca, Margareta Clipa, Matilda Pascal Cojocarita alaturi de sot, celebrul violonist Stefan Cigu, Petronela Rusu, artisti si membri ai ansamblurilor folclorice din Suceava, Bacau, Iasi, Botosani si Bistrita, instrumentisti de renume Leonard Zama, Constantin Mandristeanu, maestrul coregraf, Costinel Leonte,
Dumnezeu sa-l ierte si sa il aseze in Imparatia Cerurilor!