ACTUALITATEBREAKING NEWSLOCALULTIMA ORĂ

Foto/Video/Maestrul condus in ropote de aplauze. Bucovina și folclorul românesc si-a luat ramas bun de la dirijorul Viorel Leancă. Astăzi, s-a mai aprins SUS o STEA

Bucovina și folclorul românesc si-a luat ramas bun de la dirijorul Viorel Leancă, dirijorul  Ansamblului Artistic ,,Ciprian Porumbescu,,  din Suceava .Discret ca prezență și expresiv în maniera dirijorală,maestrul ne-a  lăsat prelucrări folclorice remarcabile. A facut parte din Ansamblul Artistic Ciprian Porumbescu peste 50 de ani. A moștenit folclorul din familie.Astazi s-a mai aprins SUS o STEA:

Viorel Leancă,  în vârstă de 70 de ani, a fost condus pe drumul fără întoarcere în ropote de aplauze. Alaturi de familie au fost  prezenți președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ioan Lungu, colegii de la prestigiosul ansamblu:virtuoșii instrumentiști si dansatori, conducerea și angajații Centruui  Cultural Bucovina, a Școlii  Populară de Artă Suceava  dar și foști colegi, cunoscuți instrumentiști, interpreți de muzică populară dar și oameni simpli care l-au îndrăgit.

Astazi, trupul neinsuflețit al inegalabilului Viorel Leancă a făcut un popas la Sala Ansamblului Artistic ,,Ciprian Porumbescu,,  din Suceava, acolo unde după o slujbă specială a unui sobor de preoți, s-a vorbit de activitatea artistică a celui care a părăsit această lume.

Lacrimi, flori și ropote de aplauze.

În aplauzele celor prezenți  sicriul regretatului  maestru a fost scos  din sală si așezat preț de câteva minute în fața instituției de cultură.  Aici, foștii colegi de la prestigiosul Ansamblu Artistic ,,Ciprian Porumbescu,, din Suceava  au interpretat Balada lui Ciprian Porumbescu. Nu au lipsit  si  doi buciumași din Câmpulung Moldovenesc, veniti special sa intregeasca atmosfera   celui care era condus pe ultimul drum.

Cortegiul funerar a pornit apoi la Cimitirul Pacea Nou din Suceava.  A fost oficiată slujba de înmormântare iar apoi trupul neînsuflețit al dirijorului Viorel Lenacă a fost condus la cimitir.

Dirijorul Viorel Leancă și-a  pus amprenta pe cariera artistică a multor interpreți de folclor între care  amintim doar câteva nume sonore:  Sofia Vicovenaca, Laura Lavric, Irina Loghin, Mioara Velicu  și  Daniela Condurache. Bijuteriile sale remarcabile vor fi transmise peste generatii de cei care il vor urma. Rămas bun, Maestre!

 

Ansamblul Artistic ,,Ciprian Porumbescu,, Suceava  : Există o armonie în toamnă și o strălucire în cerul ei. Zorii dimineții au transformat această armonie în tăcere. Este tăcerea lăsată în sufletele noastre de vestea încetării din viață a celui ce a fost VIOREL LEANCĂ, Maestru Dirijor al Orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist “Ciprian Porumbescu”.
Astăzi, Ansamblul pe care l-a iubit atât de mult, a îmbrăcat peste straiul popular haine cernite. Maestrul a plecat dintre noi, în toamna vieții, la Ceruri, acolo unde se spune că nu există lacrimi și dor sau suspine, lăsând în urmă scrierile sale muzicale, un adevărat tezaur al folclorului bucovinean și nu numai. Prin amprenta sa creatoare pusă pe destinele numeroșilor artiști, a strâns de-a lungul timpului ropote de aplauze la scenă deschisă.
Astăzi părăsește această lume, lăsând tristețe și regrete în sufletele celor care l-au cunoscut, dar și muzica pe care a iubit-o mai mult decât oricare alt lucru și care va rămâne întru veșnicia timpului aici, pe pământ.
Suntem alături de familia greu încercată și transmitem sincere condoleanțe.
A căzut cortina pe drumul vieții maestrului Viorel Leancă, dar s-a aprins pe Cer o stea.
Rămas bun, Maestre!