ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Foto/Video/Integrarea României în UE nu a adus nimic satelor de la frontiera: Comuna Mușenița a rămas fără locuri de muncă . Case părăsite și populația îmbătrânită

La 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene. Calitatea de stat membru implică atât drepturi, cât şi obligaţii.  Sunt doar primele fraze de pe site-ul Romania.representation.ec.europa.eu. 

La mai bine de 15 ani de la integrarea țării noastre si la 30 de ani de Revoluția din 1989, România la granița cu Ucraina arata sinistru. Un exemplu este cel al comunei Mușenița cu satele aferente:  Baineț (reședința), Băncești, Climăuți, Mușenița, Vășcăuți și Vicșani.

DJ291A care traverseaza comuna are lucrări abandonate, Decopertarea făcută de o firmă care se află în grațiile conducerii Consiliului Județean din moment ce a câștigat lucrarea, a avut grijă ca pe porțiunea decopertată să fie împrăștiat prundiș și doar atât. Două utilaje ale societății zac parcate în interiorul unei ferme zootehnice.

Doua puncte de trecere a frontierei abandonate: Vășcăuți și Climăuți. ,, Am cedat teren pentru a se ridica punctul vamal si am primit la schimb curent eletric, altfel nu aveam, se statea pe intuneric. Aici nu a fost deschis niciodata punctul și nici nu s-a circulat vreodaat,, ne spune o femeie care are cat de cat grija de imobilul vamii de la Vășcăuți.

Primul sat  se afla  destul de aproape de  orașul Siret , comuna învecinându-se la nord-vest cu comuna Volcineț, la nord cu comunele Bahrinești și Cerepcăuți (toate trei din raionul Adâncata, regiunea Cernăuți, Ucraina), la est cu teritoriul orașului Siret, la sud cu comuna Dornești și la vest și sud-vest cu comuna Frătăuții Noi.

,, Odată cu desființarea CAP-urilor și a SMT-urilor, localnicii au vrut să intre în posesia terenurilor. Au fost situații câd frații s-au certat între ei, s-au judecat iar apoi și-au dat seama că nu au cu ce lucra pământul și au îmbătrânit.  Mulți au si murit. Copii lor au plecat la muncă în străinătate pentru că nu au din ce trăi. Foarte puțini sunt cei care revin să mai vadă locurile natale. Și-au cumpărat case sau și-au construit locuințe în Rădăuți și alte locuri din țară pentru că aici nu au din ce face bani. Terenurile au fost cumpărate de străni  nici nu mai știi a cui este acum,, ne spune un localnic.

În satele de la frontiera, de-a lungul anilor autoritățile au reușit cât de cât să toare asflat pe drumurile comunale dar nu pe toate. Sunt încă drumuri care nu au văzut beton niciodată și sătenii cred că niciodată nu vor avea parte de modernizarea drumurilor.

Teren de sport abandonat și sală sport prin CNI

În satul Baineț, în apropierea școlii se ridică o sală de sport prin CNI. Clădirea ar trebui să fie gata în 20 aprilie 2024.. Firma care ar fi caștigat licitația este TIn EXPERT Construct SRL din Bistrița Năsăud. Proiectantul acestei săli este Transilvania Servicii  Integrcu sediul în Florești, județul Cluj, o societate care are în CAEN- Activitati generale de curatenie a cladirilor. La caeesi adresa din Florești mai figureaza  SC LUCATEAM BUSINESS SOLUTIONS SRL Str. Valea Girboului 121 Et:M Ap:15 – Floresti, infiintata in 2021.

Pe panoul care  arata detalii despre investiție, nu este trecută sumă, semn că oamenii de rând nu trebuie să știe câti bani sunt ingropati aici.

Dacă sala de sport se ridică ușor, ceva mai încolo un teren de sport este abandonat.   Acesta nu pare a fi folosit nici de copii din sat desi, ar putea juca fotbal.

Comuna dispune și de două Puncte de trecere a Frontierei Simplificate însă ambele sunt închise: Dacă în urmă cu câțiva ani, prin Climăuți se trecea pe jos, Vășcăuți-ul nu a fost vreodată funcțional. Sunt două clădiri abandonate la frontiera dintre România și Ucraina.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Mușenița se ridică la 1.871 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.240 de locuitori.Majoritatea locuitorilor sunt români (70,34%). Principalele minorități sunt cele de ruși lipoveni (19,62%), ucraineni (4,54%) și polonezi (4,06%).

Comunitatea Rușilor Lipoveni din România își ajută localnicii din Climăuți. Aici a fost construit un sediul al comunității, o biserică  iar bătrânii sunt ajutați să petreacă câteva zile de vacanță în zone din sud. O cruce înaltă de 12 metri a fost ridicată de aceeasi comunitate la granița, care poate fi văzută și de la Fântâna Albă.

Climauti, atestata in 1780, printr-un act de donatie semnat de egumenul manastirii Putna, Ioasaf, permitea staroverilor rusi asezarea pe mosia manastirii. In 1784 este infiintata localitatea Fantana Alba (actualmente pe teritoriul Ucrainei), care va deveni ulterior un centru spiritual deosebit de important pentru credinciosii de rit vechi (in 1846 aici se infiinteaza Mitropolia Crestina de Rit Vechi).

Multe case sunt goale după ce batranii au murit iar copii   au prefrat să se așeze în localități unde ar avea oportunități la un trai mai bun. Sunt localnici care abia se descurcă și își duc traiul de azi pe mâine pentru că nu au niciun venit.

 

În schimb Biserica Ortodoxă a fost închisă. Clădirea  pare să se degradeze iar gardul care împrejmuiește lăcașul de cult și cimitirul se distruge încet și sigur.

Comuna Mușenița este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Radu-Florin Tudurean, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din 

În fața Căminului Cultural din Climăuți , ieri la orele amiezii trei persoane curățau o fântână care era plină cu cutii de la racoritoare aruncate de tineri. Conducerea primăriei a luat decizia de a betona fântâna de jur-împrejur și inclusiv, de a pune un capac pentru a nu se mai ajunge într-o asemenea situație. ,, Este nevoie e apă la Căminul Cultural și fântâna a mai fost curățată odată dar acum s-a luat decizia de a betona pentru a nu se mai ajunge în astfel de situații,, ne spune unul dintre localnici.