ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Foto/Video/Drama refugiaților din Ucraina care ajung in Vama Siret. Mamici în lacrimi, cu copii si un bagaj, pleacă spre Occident

Razboi în Ucraina. Ziua 45. Ucrainenii fug în continuare din calea razboiului. Dintre numeroşii refugiaţi ucraineni sosiţi în România, la Vama Siret, mamicile cu copii sunt cele mai multe.

După zile întregi pe drum, ajunși în siguranță într-o lume necunoscută, refugiații ucraineni cedează emoțional în fața primirii pe care le-o fac voluntarii din Români. Dar sunt si voluntari din străinătate care ajută.  Le dau lacrimile si nu ai cum sa nu fii solidari cu ei. Munca unei familii lăsata în Ucraina.

Femeile si-au luat copii de mână, lasând în urmă soții care nu au avut voie să părăseasca țara.  Sunt însă și femei ai căror soți sunt la muncă în Occident. Prim Vama Siret trec refugiați de toate vârstele.  Și pentru fiecare dintre ei, oamenii mobilizați la frontieră sunt prezenți să îi sprijine.

 

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

La câțiva metri de punctul de trecere a frontierei dintre Ucraina și România sunt instalate corturi încălzite cu paturi de campanie, mese și bănci pentru refacere.  Numărul refugiaților a scăzut dar este de așteptat un nou va, mai ales că se pare vor urma zile grele de razboi după cum anunță autoritățile din Ucraina. Pacea Intre Rusia  si Ucraina inca este încă nu se întrevede.

Toată agitația neobișnuită prin care trec nu le fură copiilor pofta de a se juca. Sunt organizații de voluntariat care aduc zîmbete pe fața micilor refugiați. Oamenii fug din calea războiului pentru a fi în siguranță în statele UE.

Copiii trec mai rapid peste oboseală și trăiesc mai puțin intens situația dramatică în care se află ucrainenii din cauza invaziei rusești.  Imediat dupa ce trec frontiera sunt întâmpinați de pompierii militari si voluntari. Primesc chiar și o cartela telefonică. După ce spun încotro vor să plece , primesc o masă caldă, niște dulciuri, puțină odihnă în corturile ridicate la intrarea în România, după care sunt urcați in microbuzele ISU aflate în Vama Siret sau autocare.

IGSU a trimis la Siret, pompieri militari din țară, iar în aceste zile aici s-au aflat prezenți salvatori din Bistrița, Cluj  și Brașov.

Drumul spre România a fost mai lung pentru refugiați decât e distanța propriu-zisă, parcurs pe bucățele, deseori ciudat, în etape improvizate, cu trenul, pe jos sau cu orice mijloc care li s-a ivit în ajutor.

Românii s-au mobilizat voluntar în număr foarte mare pentru a le asigura refugiaților care intră în România fugind de război mai mult decât strictul necesar, o ghidare eficientă printre formalități și într-o țară a cărei limbă nu o cunosc, cartele telefonice, cazare și transport gratuite și, mai ales, o vorbă prietenoasă.

Mulți dintre refugiați chiar dacă nu știu limba română spun cu un zâmbet sau cu lacrimi în ochi: Mulțumesc! Mulțumesc!