Cappadocia (turcă: Kapadokya, neogreacă: Καππαδοκία, română și Capadochia) este o regiune istorică din Turcia, în Anatolia Centrală. Un loc cu niste peisaje cum nu ai cum in alta parte, este un loc incarcat de cultura si de civilizatie.
Herodot spune că numele capadocienilor a fost dat lor de către perși, în timp ce grecii îi numeau „sirieni” sau „alb sirieni” (Leucosyri). Unul dintre triburile Capadocieni menționate de el este Moschoi, asociat de Josephus Flavius cu figura biblică a lui Meșec, fiul lui Iafet: „și Mosocheni au fost neamul urmașilor lui Mosoch, acum ei sunt capadocieni”. Cappadocia este, de asemenea, menționată în Noul Testament, în cartea Faptele Apostolilor 2:5-12 care pare să sugereze că capadocienii creștini din aceasta regiune erau „evrei cu frica lui Dumnezeu”. Ghidul turc, Ebru a invatat singura limba romana si insoteste grupurile de turist romani care ajung in Turcia.
Probabil primul lucru la care va ganditi cand cineva zice ca a fost in Cappadocia. Taramul asta minunat este de ceva vreme asociat cu zborul cu balonul. Peisajul senzational si zborul in sine face ca experienta asta sa fie cu adevarat unica in viata ta si de neuitat. Preturile insa au crescut fata de perioada de dinaintea pandemiei. O plimbare cu balonul este de 255 de euro dar poate ajunge si la 300 de euro, chiar daca agentiile din Romania inca sustin ca platesti 110-135 de euro
Ea ne-a vorbit despre Cappadocia care este renumita pentru hornurile zanelor, vaile inzestrate cu formatiuni de roca naturale, asezarile subterane, manastirile istorice construite in interiorul stancilor si zborurile cu balon cu aer cald a fost vizutata in ultimele 3 luni de 440 686 de oameni. Cele mai populare destinatii turistice in regiune sunt Muzeul în aer liber Goreme , orasul subteran Kaymakli, orasul subteran Derinkuyu. Zeci de mii de vizitatori din lume ajung sa viziteze aceste locuri.
Cappadocia se află în estul Anatoliei, în centrul a ceea ce este acum Turcia. Relieful constă dintr-un platou înalt de peste 1000 m altitudine, care este străpuns de vârfuri vulcanice, Muntele Erciyes (Argaeus vechi), în apropiere de Kayseri (vechea Cezaree), cu 3916 m, fiind cel mai înalt. Delimitările regiunii istorice a Cappadociei sunt vagi, mai ales spre vest.
Relieful zonei este unul fascinant in care bazele au fost puse cu mii de ani in urma de lava vulcanica produsa de eruptii vulcanice din vremea cand muntii din Anatolia au fost vulcani activi oar in decursul timpului ploile, vanturile si inundatiile au contribuit la transformarea acestor minuni ale naturii pe care le intalnesti doar aici.
Spre sud, Munții Taurus formează granița cu Cilicia și separă Cappadocia de Marea Mediterană. Spre vest, Cappadocia este delimitată de regiunile istorice ale Licaoniei la sud-vest, și Galatiei la nord-vest. Coasta Mării Negre cuprinde regiunea care s-a separat din Cappadocia devenind regiunea Pontus, în timp ce granița de est a Cappadociei este realizată de cursul superior al fluviului Eufrat, înainte ca acesta să-și devieze cursul spre Mesopotamia. Aceste limite cuprind o suprafață ce se întinde pe aproximativ 400 km de la est la vest și pe 250 km de la nord la sud. Datorită poziției sale interioare și a altitudinii mari, Cappadocia are un climat continental marcat, cu veri calde și uscate și ierni reci cu zăpadă. Precipitațiile sunt rare, Cappadocia fiind în mare măsură o regiune semi-aridă.
Locurile unde poposesc turistii dupa ce viziteaza pot servi o cafea sau un ceai turcesc sau pot sa se plmbe cu camila, ATV si jeep pentru Safari. . Sunt destul de numeroase oportunitatile pentru cei care ajung in Cappdocia.
Cappadocia are mai multe orașe subterane (spre exemplu Orașul subteran Kaymakli), în mare parte utilizate de primii creștini ca locuri de refugiu înainte de legiferarea creștinismului ca religie acceptată.
Orașele subterane au rețele vaste de apărare, cu capcane de-a lungul a mai multor nivele. Aceste capcane sunt foarte ingenioase, incluzând dispozitive cum ar fi pietre rotunde mari pentru a bloca ușile și găuri în tavan prin care apărătorii să poată arunca sulițele. Aceste sisteme de apărare au fost folosite în principal împotriva romanilor. Sistemul de tunele, de asemenea, a fost făcut pentru a avea coridoare subțiri, ținând cont de strategia de luptă romană de a se deplasa în grupuri compacte, lucru care nu ar fi fost posibil să se facă în coridoarele subțiri.
Vizita la muzeul in aer liber
Goreme Open Air Museum este un intreg complex cu biserici si manastiri sapate in stanca. Fiecare manastire are cate o biserica proprie. Aici aveti de vizitat Dark Church, Nunnery, Apple Church si Snake Church – cele mai importante biserici care au peste 1000 de ani vechime.
Asta pentru ca in acest loc, acum doua milenii, crestinii au fugit din sud pentru a se ascunde de persecutia musulmanilor. Muzeul Goreme a fost inclus pe lista monumentelor UNESCO in 1985.
Părinții capadocieni din secolul IV-lea d.Hr. au fost parte integrantă a filosofiei creștinismului timpuriu. De asemenea, printre alte persoane renumite de pe aceste meleaguri a fost și Ioan de Capadocia, Patriarh al Constantinopolului între anii 517-520.
În cea mai mare parte a erei bizantine Cappadocia a rămas relativ neafectată de conflictele din zonă cu Imperiul Sasanid, dar a fost o zonă de frontieră vitală mai târziu împotriva cuceririlor musulmane.
Vizita in Kayseri
Konya este si a fost orasul dervisilor – calugari musulmani – timp de 800 de ani. Aflat la aproape trei ore sud de Ankara, Konya este un oras extrem de vechi, cu radacini in timpurile hititilor. De-a lungul secolelor XII si XIII Konya a fost capitala turcilor Seljuk si a avansat repede la rangul de centru cultural.
Cel mai faimos loc din Konya este mausoleul lui Jamal ad-Din Rumi, cunoscut si ca Mevlana, un loc de pelerinaj pentru credinciosi.
Acesta a fondat ordinului sufit al Dervisilor Rotitori, care a fost interzis la sfarsitul anilor 1920. Astazi, mai au loc ocazional spectacole pentru turisti. Se pare ca citadela din centrul orasului Konya a fost locuita inca din epoca de
You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
bronz anatoliana (3500 – 3000 i.e.n.), frigienii fiind primi icare au intemeiat o asezare pe aceste locuri – in acele timpuri orasul se numea Iconium si a fost printre primele orase care au adoptat crestinismul.
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0728 827 323 pe Whatsapp.