RELIGIEULTIMA ORĂ

Foto/Video/Biserica Sf. Gheorghe, cea mai cunoscută dintre lăcașurile de cult de pe Insula Büyükada

Aproape toți turiștii care ajung pe Insula Büyükada sau Insula Printilor( sau Prințeselor ,traduceti după cum vă place) din Turcia au in program vizitarea Manastirii Sf. Gheorghe. Lăcașul de cult aflat pe cea mai mare dintre Insulele Prinților, în imediata vecinătate a Istanbulului, e in fiecare an, cu precădere de ziua închinată Sfântului, 23 aprilie, gazda unui număr foarte mare de pelerini.

Deși e un lăcaș de cult creștin, biserica se dovedește a fi spațiul unor pelerinaje suprapuse și un simbol al coexistenței mai multor religii în Turcia modernă. Paradoxal, cea mai mare parte a pelerinilor sunt femei musulmane.

Privighetoarea, icoana făcătoare de minuni a Mucenicului Gheorghe

Legenda spune că Mucenicul Gheorghe i s-a arătat în vis, în repetate rânduri, unui cioban. Îi spunea ciobanului să meargă să sape unde cântă privighetoarea. Ciobanul nu a înteles despre cine era vorba şi s-a dus la episcopul locului spunându-i că i se arată în vis un soldat pe cal alb.

Cei doi sapă în locul unde cânta privighetoarea şi acolo au găsit icoana făcătoare de minuni a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În timpul cruciadelor, Sfântul Mucenic Gheorghe a îngropat-o în acel loc, unde a stat ascunsă timp de 200 de ani.

Exista noua insule in Marea Marmara, aproape de Istanbul. Sase dintre ele sunt locuite. In Buyukada si-a petrecut Leon Trotski primii patru ani de exil. Casa in care a stat exista inca.
Turci, greci, armeni si evrei traiesc in intelegere pe Buyukada, insula fiind ca un esantion reprezentativ al natiilor ce traiau in perioada otomana in Istanbul.

Se poate spune că Insulele Principilor sunt o oază de creștinism într-o lume musulmană, căci te frapează încă de pe vapor, venind spre ele, multitudinea cupolelor și a turlelor de biserici. Am citit că după 1923 (Tratatul de la Laussane, ce a reglementat schimburile de populație între Grecia și Turcia), grecii din Istanbul și din zonele limitrofe au fost tratați cu mult mai multă blândețe, iar mulți dintre ei au ales să nu-și

părăsească locurile natale. Büyükada e încă plină de biserici, majoritatea ortodoxe, există însă și una catolică și alta armenească. În tot cazul, cea mai mare și mai cunoscută e Sf. Gheorghe, cea de față.

Cei cărora li s-au îndeplinit dorinţele pe care şi le-au pus rugându-se la acestă icoană, vin să lase drept ofrandă diferite obiecte: ceasuri, brăţări, cercei etc.

Manastirea Aya Yorgi din Insula Buyukada (Manastirea Sfantul Gheorghe) – dateaza din 1751 si este situata pe cea mai inalta culme a insulei, oferind o priveliste ametitoare si mirifica asupra insulelor din apropiere, dar si asupra continentului. In curtea manastirii exista doua cladiri: una e o biserica micuta, doar cu o capela si o sala de rugaciuni, ce astazi e considerata ca fiind biserica veche, iar cealalta e biserica .
noua. Aceasta a fost construita intre 1905-1909.
Clopoţelul, simbolul privighetorii
Exista cateva mituri care circula in legatura cu aceasta manastire, mituri ce reusesc sa atraga turistii. Se pare ca celui care urca la pas pana in varf i se vor indeplini toate dorintele. De asemenea, dorintele se pot indeplini si daca turistii leaga de fiecare copac de pe traseu cate o panglica colorata. Langa biserica exista un micut restaurant in care se poate gusta vinul specific bisericii ce are un gust inconfundabil.
Insula Buyukada este cea mai mare dintre Insulelor Prinților , loc unde au fost exilate capetele princiare căzute în dizgrație. Aici se află pe culmea cea mai înaltă Mănăstirea Sf Gheorghe, care acum e doar o biserică parohială a micii comunități creștine.