ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Foto/Vama Siret. Nicio zi fără cozi uriașe. Pompieri adunați grămadă în așteptarea unui val al refugiaților. Voluntari plătiți de organizații

Nicio zi fără cozi uriașe.  Ieri seară sute de tituri erau așezate în rând să intre în Ucrana. În țara vecină intră cereale, convoaie umanitare, mașini mici noi pe platforme și cam tot ce se transporta înainte de razboi. Transportul rutier are blocaje mari. pe de o parte se blocjează serverele institutiilor statului din Vama Siret, colaborarea cu comisionarii vamali si brokerii firmelor de transport  precum si schimbul de tură al oamenilor legii la frontieră din ambele țări.

Jandarmii puțini la număr, fac față fluidizării  traficului cu masinile mari si mici  spre Vama Siret iar politistii de la Rutieră se ocupă cu dirijarea tirurilor si cisternelor dinspre Bălcăuți spre Siret. Imaginile cozlor uriașe sunt zilnice și acestea vor continua din moment ce negocierile de pace dintre Ucraina si Rusia nu se întrevăd prea curând.

Pompieri adunați grămadă în așteptarea unui val al refugiaților.  Chiar și la tabăra de refugiați din Siret unde nu este niciun refugiat din Ucraina de săptămâni bune există zi si noapte un dispozitiv al pompierilor militari. Atunci când adună câțiva ucraineni masinile pompierilor se deplasează la Suceava.

Voluntari plătiți de organizați

Doar câteva organizații sunt prezente in zona corturilor cândva active. Organizația Salvații Copii, Kairos , o biserică din USA, Ordinul de Malta, Arhiepiscopia Sucevei si Rădăuților  si cel mai probabil al unei asociații din București despre care stiridinbucovina.ro a mai scris,organizație apărută în luna martie și care cel mai probabil va primi bani europeni. De altfel, o individă venea și făcea legea privind asis tentii sociali si le vorbea pe un ton agresiv tuturor celor de la organizațiile deja prezente în Vama Siret de la începutul valului  de refugiați.

Între organizațiile prezente aici în aceste zile a apărut o castă și este posibil ca acestea să prmească bani de la UE din moment ce România a primit deja o tranșă pentru a-i sprijini pe refugiați.

În Vama Siret sub sigla Instituției Prefectului apare și un Centru de Coordonare a Societății Civile de unde a ieșit un USR-ist care are atribuții de coordonare.  Acesta încerca chiar să nu îi lase pompierii într-un cort alb , spunându-le că acolo e Centru de Consiliere si că el îl cunoaște pe secretarul de stat din MAI, Raed Arafat și pe ,,cei de la Prefectură,,.

Despre acest USR-ist stiridibucovina.ro  a relatat iar ieri, acesta  căuta  să nu fie așa vizil. Cert este că

Cateva ucrainence din Regiunea Cernăuți, de etnie română susțin că merg aproape și nu au nevoie de ajutor.

De altfel,prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan spunea presei locale ca  problema nu este  in curtea instituțiilor  statului, ci la comisionarii vamali și brokerii care și-au sistat activitatea de Rusalii. ”Vorbim de o situație extraordinară, respectiv infrastructura existentă și de faptul că în acest weekend de Rusalii brokerii și comisionarii vamali și-au luat liber, atât pe partea noastră, cât și, surprinzător, pe partea ucraineană, deși la ei nu știu dacă erau sărbători. În plus, avem un număr excepțional de tiruri care tranzitează punctul de trecere a frontierei Siret”, a arătat Alexandru Moldovan. Doar că serverele instituțiilor statului se blocaseră, situție însă nerecunosuctă și asumată de nimci o institut