ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Foto/Un voluntar maltez dirija traficul spre Vama Siret. O parte din module si corturi au fost scoase din perimetrul PCTF Siret. Politistii de frontiera decisi sa elibereze punctul pentru fludizarea traficului

Refugiatii din Ucraina au cam disparut demult. Astazi, un autocar al unei agentii de turism din Cernauti  transporta  mamici cu copii care mergeau in vacanta pentru 10 zile in Grecia.

Voluntarii au sarit sa le dea  apa, dulciuri si  sandwichuri. Faptul ca majoritatea celor care trec frontiera o fac pentru a face cumparaturi in Siret sau in alte orase apropiate sau se afla in tranzit nu mai este  o noutate.

Cei care nu vor sa recunoasca sunt voluntarii unor organizatii care stau lipiti la frontiera. Deja au inceput sa apara discutii contradictorii  in randul acestora  dupa ce s-a aflat  intre ei ca o parte au primit finantare europeana.

Si astazi, voluntari dar si pompieri militari ca si in alte zile nu isi justificau prezenta in numar mare in Vama Siret.  Dar cui ii pasa? Nici chiar oficialilor de la DSU si nici ministerului de resort. Si nici Institutiei Prefectului ca reprezentant al Guvernului in teritoriu. Se tace si se accepta tacit faptul ca la frontiera Siret s-ar astepta de la o zi la alta valul urias de refugiati din Ucraina.

Module si corturi scoase din zona PCTF Siret si mutate dincoace de bariera

O parte din module au fost scoase din perimetrrul PCTF Siret pentru ca traficul autocamioanelor sa se desfasoare fara dificultate.  Chiar si Consiliul Judetean Suceava isi trimite angajati sa fie prezenti in zona pentru a ajuta chipurile refugiatii din Ucraina. O angajata chiar imortaliza momentul cand o alta colega a  ,,sarit,, cu apa la autocarul care pleca cu ucraineni in Grecia.

Discutii pe marginea modulelor scoase din perimetrul Punctului Vamal au inceput sa apara.  Acestea au fost mutate pe terenul Primariei orasului. Arhiepiscpia Sucevei si Radautilor nu se lasa. Zilnic este prezenta cu preoti pentru a ajuta pe cei aflati in treacat prin zona Vamii. Chiar si Martorii lui Iehova au amplasat un cort. Federatia Comunitatii Evreiesti a inteles ca nu isi mai are rostul si si-a retras cortul. Aceasta a fost singura organizatie care a oferit zilnic mancare calda si  nu numai tuturo celor care munceau inclusiv, in PCTF Siret.

Consiliul Local Siret ar fi aprobat o statie de taxi in apropierea Vamii Siret numai ca tot in aceeasi zona au fost amplasate aceste module.

,, O sa fie cortul de la Organizatia Salvatii Copii,, inaintea modului nostru?,, intreaba o voluntara o alta colega. Nici nu mai intelegi de ce sunt organizatii care pur si simplu mentin oameni in zona Vamii Siret din moment ce refugiatii din Ucraina au cam disparut. Ba mai mult, parca si numarul modulelor a crescut.

Un voluntar de la organizatia Ordinul Maltez si-a alocat atributii de politist rutier

Nici nu iti vine sa crezi cate poate face un voluntar. Cortul voluntarilor Ordinul Maltez a fost amplasat taman exact in fata Punctului de Informare Turistica.  Din cort ies nu numai voluntari care vorbesc in engleza, maghiara ci si limba romana. Nici nu mai intelegi care sunt membri ai acestei organizatii care pana mai ieri era cu  primul cort amplasat in apropierea PCTF Siret.

Voluntarul care are o tinuta dubioasa si-a luat atributii de politist rutier. Nici nu iti vine sa crezi ce s-ar intampla cu un roman care si-ar permite sa dirijeze traficul rutier intr-o alta tara. In Romania se pare ca este normal.

,, Sa vedeti ca nu numai ca dirijeaza tirurile dar are si o pipa. Si poate poarta si pistol. Nu  stim ce mai are la curea,, ne  spune un taximetrist. Nimeni nu a laut intrebari aceste organizatii care s-au aciuat  in perimetrul Vamii Siret. Cine le finanteaza si cine incurajeaza astfel de specimene care chipurile fac munca de voluntariat.

,, Nu fac mai nimic. Stau degeaba. Aici se spala bani cu organizatiile astea. De ce sa aduci apa, sucuri, mancare si sa te prefaci ca vin sute de refugiati? Cine are acest interes  de a manipula?,, ne spune un alt siretean.

Spre Vama Siret vin dinspre Romania  si trei femei din satele romanesti de dincolo de frontiera care se grăbesc să ajungă acasă. Sustin că au venit dimineață si la orele amiezii se întorc. Și-ar fi rezolvat problemele propuse. ,, Am fost sa fac curat la un avocat. Am 39 de ani si imi cresc un copil singura.  Sper sa nu mă ia la război așa cum se spune ca din toamna vor lua si femei. Am lucrat o zi si la  hotel  in Siret dar nu am avut cu cine lasa copilul si nu am mai putut merge. Acum lucrez in Siret la diverse persoane,, spune o ucraineanca de origine romana. Si prietena acesteia sustine ca a venit sa cumpere produse de la market.

O alta femeie spune ca a fost la Siret sa cumpere pui.  ,, Ce sa imi zica in frontiera? Am cumparat pui sa ii crestem in gospodarie,, sustine femeia.  Zilnic trec frontiera romani de dincolo si chiar refugiati din alte zone din Ucraina dar care au decis sa stea în Regiunea Cernauti , pentru a cumpara produse de la noi.

Un roman de dincolo de frontiera ne spune ca are 74 de ani. ,, Ma intrebau politistii daca nu m-au luat la razboi. Dar sunt prea batran si ma dor picioarele. La ambele am probleme. Am fost sa imi vad nepotii. Au plecat aici in Romania sa nu mearga la razboi. De ce sa moara? Pentru cine sa isi dea viata. E razboiul lor nu al nostru,, ne spune batranul.

Una peste alta, autoritatilee romane ar trebui sa faca ordine în randul tuturor acestor organizatii care chipurile fac voluntariat,organizatii care nu sunt controlate de institutii ale statului.