LOCALULTIMA ORĂ

Foto/ Sărbătoarea Roadelor de la Solonețu Nou

Sărbătoarea Roadelor de la Solonețu Nou este o ocazie bună de a cunoaște comunitatea poloneză din România, din pitoreasca Bucovină. Este, de asemenea, o mare întâlnire anuală a tuturor comunităților poloneze care trăiesc în România, care prezintă cu mândrie tot ce au mai bun, mulțumind pentru roade și pentru încă un an bun.
Sărbătoarea Roadelor a început la Solonețu Nou, la ora 11:00 cu Sfânta Liturghie solemnă, cu sfințirea coroanelor făcute pentru această sărătoare și a roadelor. A fost oficiată de ES Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, împreună cu pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina, slt. pr. Piotr Sokołowski capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, pr. Jerzy Najdek, capelanul muntenilor bucovineni din Polonia, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași și parohul din Solonețu Nou, precum și preoți din dieceza de Iași.
După Sfânta Liturghie, standuri colorate au fost prezentate de polonezii din Bucovina, dar și din Iași, Constanța și București, precum și de vecinii lor români și ucraineni. Au fost prezentate roade ale pământului, specialități culinare, conserve și băuturi. Nu a lipsit tradiționala tombolă și un concert folcloric cu participarea ansamblurilor poloneze „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, alături de membrii ansamblului „Dolina Nowego Sołonca” din Złotnik, formată din emigranți postbelici din Bucovina în Polonia și urmașii acestora, un grup de copii din Cacica, precum și invitați din Polonia: Fanfara Detașamentului de Pompierilor Voluntari și formația de muzică folclorică „Gacoki” din localitatea Gać, precum și formația de muzică populară „Roztoka” din Międzybrodzie Żywieckie, dar și ansamblul „Pădurețul” al Școlii Gimnaziale din Pîrteștii de Sus.
Împreună cu comunitatea poloneză din România și cu participanții la Zilele Culturii Polone, au sărbătorit și: Ambasadorul Republicii Polone în România, Excelența Sa Paweł Soloch, charge d’affaires al Ambasadei RP la București Natalia Piotrowska, directorul adjunct al Cancelariei Consiliului Voievodatului Podkarpackie, Rozalia Mazur, reprezentantul Asociației „Wspólnota Polska” Zenka Bańkowska, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul de Relații cu Minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților delegația Schimbului 13 al Contingentului Militar Polonez din Craiova cu comandantul lor,
maiorul Damian Gronek, precum și reprezentanți ai autorităților locale și centrale: subsecretarul de stat la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene – doamna Doina Iacoban, primarul comunei Cacica – Petru Tudosi, primarul comunei Arbore, Dan Tiperciuc și directorul salinei Cacica, Radu Dîrțu. Ca în fiecare an gazdele evenimentului au fost: președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, împreună cu soția, Victoria Longher.
A fost forfotă, distracție și gust! Vremea a fost perfectă.
Sărbătoarea Roadelor din acest an a primit finanțare de la Cancelaria Primului Ministru prin intermediul Asociației „Wspólnota Polska