BREAKING NEWSGENERALULTIMA ORĂ

Foto/Romagna scufundată în noroi: Inundatiile au provocat pagube uriașe. Ultimul bilanț: 14 morți . Alertă roșie și portocalie

23 de râuri inundate, 300 de alunecări de teren, 500 de drumuri blocate. Apa se deplasează acum spre Bassa Romagna,arata Rainews.it  Bilanțul inundațiilor a urcat la 14 morți, potrivit televiziunii italiene care prezinta date oficiale ale autorităților din Peninsula.  Este alerta Roșie și Portocolie pentru 

Sunt 42 de municipii sub apă, 34.000 de utilizatori fără curent ,  Lugo și Cervia au fost inundate.  15.000 de persoane au fost evacuate. 

Intr-un comunicat emis ieri, Protecția Civilă a confirmat alerta roșie într-o mare parte a Emilia Romagna pentru astăzi, 20 mai. Alertă portocalie pe sectoare din Emilia-Romagna, Piemont, Lombardia și o parte din Calabria și Sicilia. Alertă galbenă evaluată în Sardinia, Campania, Basilicata, Abruzzo, Molise și o parte din Calabria, Sicilia, Emilia-Romagna, Piemont și Valle d’Aosta. Regiunea a confirmat „alerta roșie pentru criticitate hidraulică pe: dealuri joase, câmpii și coasta Romagna; câmpia Bologna; pentru criticitate hidrogeologică pe dealurile înalte din Romagna și dealurile Bologna. Alertă portocalie pentru hidraulice critice pe: dealuri înalte și munții Romagna, dealurile Câmpiile Bologna și Modena; din cauza criticității hidrogeologice pe: munți, dealuri joase, coasta și câmpiile Romagna; munții din Bologna și Emilia centrală; dealurile Emiliane centrale”.

În timp ce apa se retrage încet din unele dintre zonele inundate în ultimele zile – unde sute de salvatori, voluntari și cetățeni obișnuiți continuă să lopată sa indeparteze noroiul .   Bassa Romagna: în zonă de aproximativ 100 de kilometri pătrați unde  80-90% a fost inundata . Aici tariesc  aproximativ 100 de mii de oameni care se confruntă si  cu o problemă majoră, cea  legată de aprovizionarea cu alimente și apă.

 

Autoritatile italiene actioneaza la interventie cu 12 elicoptere si 55 de barci. Peste 1.200 de militari din Armată, Marina, Forțele Aeriene și Arma dei Carabinieri au participat până acum la operațiunile de salvare care au loc în zonele Emilia Romagna afectate de vreme rea și inundații.

Ministerul Apărării  din Italia a anunțat: În Forțele Armate au fost angajate 12 elicoptere, 55 dinghi-uri, peste 100 de vehicule de diferite tipuri, 4 avioane de recunoaștere, 1 aeronavă telecomandată, 3 pompe de apă. Comandamentul Operațiunilor Spațiale a oferit în mod constant sprijin cu imagini din satelit  privind evoluția fenomenelor. Armata a contribuit, de asemenea, la înființarea de corturi și zone de băuturi răcoritoare pentru familiile evacuate din casele lor.